Știri

Noua SKODA Superb - "cea mai bună SKODA construită vreodată"

Fotocredit: 

SKODA
Noua Skoda Superb 2015
SKODA a prezentat în această seară noul Superb, în cadrul unui eveniment desfăşurat la Praga, la care au fost prezenţi nu mai puţin de 800 de invitaţi din toată lumea. Noua SKODA Superb este "cea mai bună SKODA construită vreodată", după cum afirmă CEO-ul firmei cehe, Winfred Vahland.
 
Noua SKODA Superb revoluţionează designul modelelor gândite la Mlada Boleslav - sursa de inspiraţie evidentă fiind conceptul Vision C. Prin dimensiunile generoase, sistemele de asistenţă pentru siguraţă şi confort, propulsoare EURO 6 şi toate celelalte echipări "Simply Clever", noul Superb are toate atuutirle pentru a deveni una dintre cele mai bine vândute maşni din clasa medie.
 
Faţă de vechea generaţie noua SKODA Superb impresionează prin liniile drepte ce desenează caroseria, unghiurile ascuţite generate inspirând prospeţime, dar şi o calitate a asamblării dusă la un nivel superior, nemaiîntâlnit până acum la SKODA. Grila frontală de mari dimensiuni, cu elemente dispuse vertical, este mărginită de blocurile optice aparte, ale căror linii şi ornamente aduc aminte de tradiţia  vestitelor cristaluri de Boemia. Partea din spate eset accentuată de linii orizontale, stopurile cu LED fiind puse în valoare de forma de tip "C", specifică ultimelor modele SKODA.
 
Construită pe platforma MQB, noua generaţie SKODA Superb are un ampatament cu 80 de mm mai mare decât vechiul model, în timp lungimea de la roţile din faţă şi până la botul maşinii a scăzut cu 61 de mm - lucru ce înseamnă mai mult spaţiu pentru pasageri şi o mult mai bună manevrabilitate.
 
Interiorul ne prezintă o planşă de bord în tipicul SKODA, cu forme deja consacrate la noile Octavia şi Fabia. Partea cea mai importantă la acest capitol ţine nu de forme, ci de spaţiu şi dotări. Astfel, spaţiul interior este şi mai generos, şoferul şi pasagerul din faţă beneficiind de 39 de mm în plus ca spaţiu lateral. Pasagerii din spate sunt cei mai răsfăţaţi, având 157 de mm spaţiu pentru genunchi, o distanţă incredibilă, aproape de două ori mai mare decât la cel mai spaţios model oferit de concurenţă. Spaţiul pentru cap măsoară 980 de mm, cel mai mare din segment, fără doar şi poate. Spaţiul lateral a fost crescut cu 69 de mm. Valori impresionante...
 
Portabagajul oferă un volum de 625 de litri, cu 30 mai mult decât la vechiul model.
 
În ceea ce priveşte dotările, noul Superb este primul model SKODA care va oferi sistemul Dynamic Chassis Control (DCC), inclusiv Driving Mode Select, tehnologie preluată de la Volkswagen şi care permite adaptarea comportamentului dinamic şi al suspensiilor în funcţie de preferinţele şoferului sau în funcţie de suprafaţa de rulare. La interior găsim un sistem de climatizare cu totul nou, pe trei zone, o trapă panoramică (ca dotare opţională), încălzire auxiliară, parbriz încălzit fără fire sau duze pentru spălarea parbrizului încălzite. 
 
Pasagerii vor avea câte o umbrelă ascunsă în ficare uşă faţă, faţă de doar una adăpostită în uşa spate, la vechiul model. Portbagajul se poate deschide automat printr-un gest făcut de şofer, opţiune ce este inclusă în sistemul fără cheie KESSY. 
 
În standard noua SKODA Superb vine cu ESP ce include Multi-Collision Brake, Front Assist cu sistem de frânare în caz de urgenţă, sistem de monitorizare a presiunii în pneuri, şapte airbaguri sau XDS+. Se mai pot adăuga opţional, printre altele, Park Assist, Adaptive Cruise Control, Lane Assist sau o cameră video pentru manevrele cu spatele. Frâna de mână clasică a fost înlocuită cu una electrică acţionată de la un buton.
 
Infotainmentul este asigurat de patru sisteme complet noi, dezvoltate pe platforma Volkswagen MIB (Modularer Infotainment-Baukasten). Sistemul de top, Columbus, oferă conectivitate la internet cu viteză 4G. Conectivitatea la un smartphone este oferită prin intermediul SmartLink şi SmartGate. Opţional se poate adăuga un sistem audio performant - Canton - ce oferă 12 boxe cu o putere totală de 610 W.
 
SKODA oferă 29 de dotări din familia "Simply Clever" -  23 dintre ele fiind noutăţi absolute pe Superb. Amintim, la întâmplare, un suport pentru tabletă pentru locurile spate, port USB şi priză de 230V  în spate, suporţi pentru sticle de 0.5 sau 1.5 litri sau suporţi pentru ancorarea obiectelor în portbagaj.
 
Clienţii noii SKDOA Superb pot alege între opt motoare dezvoltate special pentru platforma MQB. Cinci dintre acestea sunt TSI, cu puteri cuprinse între 125 şi 280 de CP. Iubitorii TDI-urilor au de ales între trei versiuni, cu puteri de la 120 până la 190 CP. Exceptând TSI-ul de 120 CP, toate celellate motoare pot fi cuplate la o cutie DSG. Patru dintre versiunile de motorizare pot fi asociate cu tracţiunea integrală, bazată pe transmisia Haldex 5.
 
Noua SKODA Superb va putea fi admirată în premieră mondială la Salonul Auto de la Geneva, în martie.

Categorie: 

 
Conținut Auto-TestDrive recomandat: