Știri

Noul BMW iX - preț de start de 77.300 euro, în Germania

Fotocredit: 

BMW
Noul BMW iX

BMW a dezvăluit toate detaliile noului iX, model 100% electric ce va fi lansat pe piață la finalul anului 2021. Chiar dacă prețurile valabile în România nu au fost încă anunțate, aflăm că în Germania cel mai ieftin iX va costa 77.300 de euro, în versiunea xDrive40.

BMW iX deschide drumul către o nouă era a mobilităţii, cu un concept axat pe dezvoltarea durabilă în fiecare detaliu. Ducând mai departe rolul de inovator al BMW i, o gamă impresionantă de noi solţuii tehnologice pune bazele de dezvoltare pentru modelele BMW Group, de la folosirea inovativă a materialelor reciclate sau a fibrei de carbon în noul "Carbon Cage"; la noul sistem iDrive.

Noile BMW iX xDrive40 şi BMW iX xDrive50.
O doză dublă de plăcere a condusului, alimentată de o gândire durabilă.

BMW iX, a cărui lansare pe piaţă va fi la finalul anului 2021, anunţă o nouă eră în mobilitate şi se concentrează pe o interpretare nouă a designului, dezvoltării durabile, plăcerii condusului, versatilităţii şi luxului. Este primul model bazat pe un nou set de instrumente modular, scalabil, pe care va fi construit viitorul BMW Group. Conceput de la bun început pentru o mobilitate full electrică, iX vede BMW redefinind conceptul Sports Activity Vehicle (SAV) de succes. Va adopta o abordare dublă a misiunii, cu două variante ale motorului electric oferite de la lansare.

BMW iX face parte din portofoliul subbrandului BMW i şi, aşa cum BMW i3 şi BMW i8 au funcţionat ca adevărate concept cars în producţie, va testa şi pune bazele pentru noi tehnologii şi va crea oportunităţi pentru dezvoltarea mărcii principale, BMW.

BMW iX combină plăcerea condusului fără emisii locale, agilitatea sportivă şi o autonomie remarcabilă, toate alături de o atenţie fără precedent pentru dezvoltarea durabilă, mergând deja pe o direcţie deschisă de BMW i3 şi BMW i8. Cu un design complet nou, precis şi minimalist, BMW iX este primul reprezentant al unei generaţii noi de automobile pregătită să redefinească experienţa condusului, senzaţia de spaţiu din interior şi relaţia dintre automobile şi pasageri.

BMW iX va intra în producţie la uzina BMW din Dingolfing din a doua jumătate a anului 2021, ca noul portstindard al BMW Group. Acesta reuneşte cele mai recente evoluţii ale companiei în domeniile inovaţiei strategice - Design, Condus Autonom, Conectivitate, Electrificare şi Servicii. Competenţa acumulată de BMW Group de-a lungul mai multor ani în domeniul dezvoltării durabile a fost canalizată în dezvoltarea BMW iX. Componentele-cheie ale conceptului holistic includ extracţia strict monitorizată a materiilor prime, utilizarea exclusivă a energiei electrice din surse regenerabile în procesul de producţie şi o pondere foarte mare de materiale reciclate.

Motoarele electrice pentru BMW iX sunt marcate de un principiu de proiectare care permite evitarea utilizării pământurilor rare. Sistemul de propulsie foloseşte un motor electric pe puntea faţă şi un altul pe puntea spate şi afişează un nivel de eficienţă fără precedent în segment. Eficienţa este îmbunătă de aerodinamica optimizată şi designul uşor inteligent.

"Tehnologia stimulează progresele de care avem nevoie pentru a face faţă şi celor mai mari provocări. Acest lucru se aplică în special protecţiei climatice", spune Oliver Zipse, preşedintele Consiliului de Administraţie al BMW AG. "Nu avem nici o îndoială: mobilitatea trebuie să fie durabilă pentru a reprezenta o soluţie cu adevărat remarcabilă. Pentru BMW Group, mobilitatea premium nu este posibilă fără responsabilitate."

Tehnologia BMW eDrive de generaţia a cincea oferă o eficienţă deosebită şi o autonomie crescută
Motoarele electrice pentru BMW iX sunt, la fel ca electronica de putere, tehnologia de încărcare şi bateriile de înaltă tensiune, produsul tehnologiei BMW eDrive de generaţia a cincea. BMW iX va fi oferit în două variante de model de la lansare. La BMW iX xDrive50 tracţiunea integrală electrică produce o putere de peste 370 kW/500 CP şi permite accelerarea de la 0 la 100 km/h în mai puţin de 5,0 secunde. Acest stil dinamic împărtăşeşte se remarcă alături de o autonomie de peste 600 de kilometri în ciclul de testare WLTP. BMW iX xDrive40 are o putere de aproximativ 240 kW şi realizează sprintul de la 0 la 100 km/h în puţin peste 6,0 secunde. Autonomia sa (din nou, conform ciclului WLTP) depăşeşte 400 de kilometri.

Livrarea instantanee a puterii şi caracteristicile majore de performanţă ale sistemului de propulsie sunt însoţite de o eficienţă remarcabilă reflectată în valorile consumului de energie electrică conform WLTP de mai puţin de 21 kWh/100 km pentru BMW iX xDrive50 şi sub 20 kWh/100 km în cazul BMW iX xDrive40. (Toate cifrele referitoare la performanţă, consum de energie şi autonomie sunt valori preliminare, raportate la stadiul actual de dezvoltare al automobilului.)

Noua tehnologie de încărcare a BMW iX permite încărcarea rapidă DC (curent continuu) cu o putere de încărcare extrem de mare. De exemplu, BMW iX xDrive50 îşi poate alimenta bateria de înaltă tensiune cu până la 200 kW - adică în 10 minute poate lua suficientă energie la bord pentru a creşte autonomia automobilului cu peste 120 de kilometri. Puterea maximă de încărcare a BMW iX xDrive40 este de 150 kW, ceea ce înseamnă că, prin conectarea maşinii la o staţie de încărcare rapidă timp de 10 minute, se completează cu energie suficientă pentru încă minimum 90 de kilometri. La ambele variante de model, încărcarea bateriei de înaltă tensiune poate fi mărită de la 10 la 80% din capacitatea sa maximă în mai puţin de 40 de minute.

"Am făcut o promisiune şi vom îndeplini această promisiune: lansarea pe piaţă a BMW iX va începe la sfârşitul acestui an cu o abordare în două direcţii - sub forma BMW iX xDrive40 şi BMW iX xDrive50", spune Pieter Nota, membru al Consiliului de Administraţie al BMW AG, responsabil pentru clienţi, mărci şi vânzări.

Preţurile urmează a fi comunicate pentru România. În Germania acestea sunt de 77300 Euro pentru versiunea BMW iX xDrive40 şi 98000 Euro pentru BMW iX xDrive50.

Setul nou de instrumente tehnologice stă la baza evoluţiilor suplimentare către condus autonom
Noul set de instrumente tehnologice care debutează la BMW iX oferă şi o platforma pentru progrese semnificative în domeniul condusului autonom şi al serviciilor digitale. De exemplu, nivelul puterii de calcul a fost dezvoltat pentru a procesa de 20 de ori volumul de date al modelelor anterioare. Ca rezultat, acum poate fi procesat aproximativ dublul cantităţii de date de la senzorii automobilului, în comparaţie cu situaţia anterioară.

"Prin tehnologia de la BMW iX stabilim noi standarde industriale. iX are mai multă putere de calcul pentru procesarea datelor şi o tehnologie a senzorilor mai puternică decât cele mai noi automobile din gama noastră actuală, are capacitate 5G, i se vor oferi funcţii de condus autonom şi de parcare noi şi îmbunătăţite şi utilizează cea de-a cincea generaţie foarte performantă a sistemului nostru de propulsie electric", spune Frank Weber, membru în Consiliul de Administraţie al BMW AG, responsabil pentru dezvoltare.

"Toate inovaţiile sunt impresionante la nivel individual. Dar numai împreună pot face o diferenţă reală", explică Oliver Zipse. "Integrăm progresul tehnologic - în toată complexitatea şi interdependenţa sa - în produse inspiraţionale şi durabile."

Design proaspăt pentru o nouă experienţă de condus
BMW iX deschide calea pentru o generaţie viitoare de automobile cu care compania redefineşte dezvoltarea durabilă, plăcerea de a conduce şi valorile unui automobil premium. Acest caracter de pionierat este exprimat clar în designul maşinii, care a fost dezvoltat din interior spre exterior. Prin urmare, BMW iX a fost creat pentru a oferi calitate a vieţii şi bunăstare pentru conducători şi pasageri. Designul clar şi minimalist al exteriorului său prezintă o nouă formă de mobilitate adaptată direct nevoilor pasagerilor. Interiorul său oferă celor de la bord opţiuni inovatoare de a folosi timpul pe perioada călătorii şi pentru a se bucura de relaxare, siguranţă şi o expresie modernă a luxului.

"BMW iX arată cum putem oferi noilor tehnologii un design foarte modern şi emoţional. Automobilul este complex din punct de vedere tehnologic, dar se simte foarte clar şi simplu", spune Adrian van Hooydonk, vicepreşedinte executiv BMW Group Design. "BMW iX oferă un spaţiu de locuit mobil în care oamenii se vor simţi în largul lor, în care inteligenţa maşinii îşi face simţită prezenţa doar atunci când ai nevoie de ea."

Dezvoltare durabilă în designul şi producţie.
Producţie monitorizată a materiilor prime, energie verde pretutindeni în producţie, utilizare extinsă a materialelor reciclate.

Pe lângă plăcerea de conducere alimentată electric, dezvoltarea durabilă a fost un element permanent al caracterului mărcii BMW i încă de la început. Utilizarea responsabilă a resurselor şi minimizarea amprentei de dioxid de carbon a unui produs în toate etapele ciclului său de viaţă stau la baza abordării inovatoare a mobilităţii premium promovată de BMW i. Iar acest concept atotcuprinzător a fost implementat mai riguros ca niciodată în dezvoltarea şi producţia noului BMW iX.

Impulsul puternic oferit de marca BMW i în poziţia de lider în acest domeniu a ajutat BMW Group să se afirme ca cea mai de succes şi durabilă companie din lume în domeniul mobilităţii premium. Pentru a realiza acest lucru, s-au făcut progrese într-o mare varietate de domenii care afectează fabricarea şi utilizarea automobilelor tuturor mărcilor BMW Group. Măsurile de optimizare a dezvoltării durabile sunt definite pentru fiecare model şi acoperă toate fazele - de la producerea materiilor prime, trecând prin producţie şi utilizare, până la reciclarea ulterioară.

Amprenta de dioxid de carbon rezultată este menţionată într-un document de validare aprobat de auditori independenţi. Certificatul pentru BMW iX xDrive40, de exemplu, arată că emisiile de CO2 pe tot ciclul de viaţă este cu aproximativ 45% mai mic decât cel al unui Sports Activity Vehilce cu motor diesel comparabil pentru peste 200.000 de kilometri de utilizare. Utilizarea energiei verzi pentru producerea atât a celulelor bateriei, cât şi a automobilului şi utilizarea mai crescută a materialelor secundare reduc emisiile de CO2 cu 18% în comparaţie cu producţia maşinii în cazul în care aceste măsuri nu sunt implementate.

"În loc să transferăm banii către reţeaua de furnizori, asumăm responsabilitatea împreună cu furnizorii noştri direcţi", explică Dr. Andreas Wendt, membru în Consiliul de Administraţie al BMW AG, responsabil pentru achiziţii şi reţeaua de furnizori. "Procedând astfel, ne folosim de numeroşii ani de experienţă şi creăm procese pentru a obţine o transparenţă şi trasabilitate mai mari."

Producţia de materii prime: monitorizată, transparentă şi certificată
Obiectivele de dezvoltare durabilă pentru BMW iX au fost stabilite într-un stadiu incipient de dezvoltare a automobilului. Definirea măsurilor adecvate necesită cunoştinţe detaliate despre materialele utilizate şi de unde provin sau cum au fost obţinute. Aceasta include lanţurile de producţie din amonte. Punctele importante pe partea de achiziţii sunt respectarea standardelor de mediu şi sociale, respectarea drepturilor omului, conservarea resurselor naturale şi reducerea emisiilor de CO2. Prin urmare, au fost stabilite măsuri pentru optimizarea dezvoltării durabile în consultare cu furnizorii, cum ar fi utilizarea materialelor reciclate şi valorificarea energiei regenerabile.

Pe lângă un proces de producţie ecologic, aici se ia în considerare şi capacitatea de reciclare a şi aspectele legate de sănătate. Proprietăţile materialelor tuturor componentelor sunt documentate şi verificate meticulos la laboratorul de materiale al BMW Group. Verificările includ şi asigurarea faptului că materialele potenţial alergenice, cum ar fi nichelul, nu sunt utilizate în zonele în care ar putea fi atinse de clienţi.

Această abordare completă a îmbunătăţirii dezvoltării durabile cuprinde şi  dezvoltări tehnologice care fac posibilă reducerea utilizării materialelor critice sau chiar evitarea totală a acestora. De exemplu, a fost conceput un principiu de design pentru motoarele electrice din tehnologia BMW eDrive de generaţia a cincea, care renunţă la necesitatea materialelor din pământuri rare. În loc de magneţii obişnuiţi pentru care sunt necesare aceste materii prime, câmpurile electromagnetice sunt utilizate pentru a asigura acţionarea instantanee şi controlabilă cu precizie a propulsiei electrice.

În timpul dezvoltării ultimei generaţii de celule de baterii, proporţia de cobalt conţinut în materialul catodic a fost redusă la mai puţin de 10%. În plus, chiar BMW Group achiziţionează cobaltul necesar pentru această generaţie de baterii şi apoi îl pune la dispoziţia furnizorilor de celule de baterii. Prin urmare, compania are certitudinea că standardele de mediu şi dezvoltare durabilă sunt respectate în timpul extracţiei şi prelucrării cobaltului şi că nu există încălcări ale drepturilor omului.

Deşi în celulele de baterii pentru tehnologia BMW eDrive de generaţia a cincea nu se foloseşte cobalt din Republica Democrată Congo (RDC), BMW Group este implicat într-un proiect-pilot care se concentrează pe exploatarea durabilă din punct de vedere ecologic şi social a acestei materii prime în această ţară. Compania, împreună cu partenerii săi din lanţul de aprovizionare, a comandat Agenţiei Germane pentru Cooperare Internaţională (GIZ) să dezvolte măsuri care vizează îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi de viaţă atât pentru lucrătorii minieri artizanali, cât şi pentru locuitorii comunităţilor din apropiere. Dacă proiectul va avea succes, furnizarea de cobalt direct din RDC ar putea deveni din nou o opţiune pentru BMW Group.

Litiul este o altă materie primă vitală pentru producţia de baterii de înaltă tensiune clasificată ca fiind critică. BMW Group se aprovizionează direct şi cu această materie primă înainte de a o furniza producătorilor de baterii. Acest lucru asigură o transparenţă completă în ceea ce priveşte originea materiilor prime necesare pentru bateriile litiu-ion. Litiul utilizat în pachetul de baterii de înaltă tensiune de la bordul BMW iX este extras din depozite subterane din Australia, în conformitate cu standardele de mediu şi dezvoltare durabilă ale companiei. De asemenea, BMW Group a comandat către două universităţi americane de prestigiu efectuarea unui studiu privind extracţia durabilă a litiului în America Latină. Obiectivul studiului este de a investiga impactul extracţiei de litiu asupra aprovizionării locale cu apă.

Electricitate din resurse regenerabile pentru fabricarea componentelor şi a automobilelor
Între 2006 şi 2019, BMW Group a reuşit să reducă emisiile de CO2 din producţia de automobile cu peste 70%. În comparaţie cu nivelurile din 2019, cantitatea de CO2 per automobil este pregătită să fie redusă cu încă 40% până în 2025 şi cu 80% până în 2030. Începând cu 2020, doar energia electrică generată din surse regenerabile a fost achiziţionată extern pentru fabricarea automobilelor în toate uzinele din reţeaua globală de producţie a BMW Group. Doar energie hidroelectrică verde produsă local pe râurile Isar şi Lech este utilizată în producţia BMW iX la uzina BMW Group din Dingolfing şi la uzinele de componente din amonte. Această abordare duce mai departe atenţia pentru consumul de energie – preocuparea pentru folosirea energiei din surse locale, pentru un plus de eficienţă.

Fabricarea bateriilor de înaltă tensiune este un proces care consumă multă energie. În vederea minimizării amprentei de carbon în acest domeniu al producţiei de automobile, BMW Group şi-a asigurat angajamente de la toţi producătorii de celule de baterii pentru tehnologia BMW eDrive de generaţia a cincea de a utiliza numai electricitatea din surse regenerabile. Carcasele din aluminiu pentru sistemul de propulsie electric sunt fabricate şi ele utilizând doar energie verde.

Pentru a reduce în continuare emisiile de CO2 generate de producţia de componente din aluminiu, BMW Group explorează noi modalităţi de aprovizionare cu acest material uşor. Din februarie 2021, compania achiziţionează aluminiu fabricat în Emiratele Arabe Unite cu ajutorul energiei solare. Energia electrică generată într-un parc solar de amploare situat în deşertul din apropiere de Dubai este utilizată pentru producerea metalului uşor. BMW Group intenţionează să se aprovizioneze în continuare pe termen lung cu aluminiu fabricat cu energie verde, ceea ce îi va permite să reducă emisiile de dioxid carbon cu 2,5 milioane de tone până în 2030. Cantităţile de aluminiu achiziţionate şi produse cu ajutorul energiei solare acoperă aproape jumătate din cerinţele anuale ale turnătoriei de metale uşoare de la uzina BMW Group din Landshut, a cărei producţie include carcasele pentru motoarele electrice de ultimă generaţie montate pe BMW iX.

Selecţie atentă a materialelor, proporţie mare de materiale reciclate
Pe lângă trecerea la energia verde, celălalt factor care ajută la creşterea dezvoltării durabile a producţiei de componente din aliaj uşor în reţeaua de producţie a BMW Group este creşterea continuă a proporţiei de aluminiu secundar (reciclat) utilizat. Utilizarea asumată a metodelor de reciclare pentru acest metal uşor de înaltă calitate poate duce la o reducere substanţială a utilizării aluminiului primar, mare consumator de energie, care generează şi niveluri ridicate de emisii de CO2 atunci când sunt utilizate tehnici de producţie convenţionale. Proporţia de aluminiu secundar utilizat la fabricarea pieselor turnate pentru BMW iX este de până la 50%.

Habitaclul BMW iX prezintă materiale atent selectate, care sunt de înaltă calitate şi, de asemenea, maximizează factorul de durabilitate. În acest caz, elementele-cheie sunt conservarea resurselor, eficienţa energetică în producţie şi caracterul potrivit pentru reciclare. Singura notă de crom din interior se găseşte în logo-ul BMW de pe volan. Specificaţia Clear & Bold opţională include un panou de control pe consola centrală care este realizat din lemn cultivat în mod durabil, cu certificarea FSC corespunzătoare. Stofa Twist, care face parte din decoraţiunile interioare Loft Stone Grey, este realizată din fibre de lână naturală, în timp ce tapiţeria din piele se remarcă foloseşte un extract de frunze de măslin este utilizat pentru tratarea pielii în locul agenţilor de argăsire convenţionali. Acesta se obţine din frunzele adunate în urma recoltărilor anuale a copacilor din plantaţiile europene de măslini.

Pardoseala şi covoraşele BMW iX sunt fabricate dintr-un fir răsucit sintetic, care este produs din material rezidual de nailon reciclat printr-un proces special dezvoltat. Materialul sursă pentru acestea include plase de pescuit recuperate din mare, împreună cu pardoseli uzate şi deşeuri reziduale de la fabricarea materialelor plastice. Aceste deşeuri sunt reintroduse în ciclul materialelor reutilizabile la o facilitate specială din capitala Sloveniei, Ljubljana. Pentru aceasta, materialul este descompus mai întâi în componentele sale chimice şi apoi este procesat pentru a produce granule de nailon. Materialul Econyl rezultat constituie baza pentru realizarea pardoselilor şi a covoraşelor din BMW iX. Pe lângă contribuţia la conservarea resurselor, utilizarea Econyl contribuie şi la reducerea emisiilor dăunătoare climei. Procesul de fabricare a plasticului reciclat emite cu aproximativ 80% mai puţin CO2 decât producţia convenţională de nailon pe bază de petrol.

Materialul reciclat de înaltă calitate este prezent şi într-o multitudine de alte componente ale BMW iX. Materialul reciclat reprezintă peste 20% din conţinutul de termoplastic din automobil ca ansamblu. De exemplu, structura panourilor uşilor, capacul dintre capotă şi parbriz, ghidajele barelor şi conturul spoilerului frontal sunt realizate în întregime din plastic refolosit. Canalele de cabluri din BMW iX sunt fabricate folosind între 60 şi 100% plastic reciclat, în timp ce panourile hayonului şi suprafeţele exterioare ale panourilor uşilor sunt formate din aproximativ 30% material reciclat. În total, fiecare BMW iX conţine aproximativ 60 de kilograme de plastic reciclat.

Tehnologia sistemului de propulsie
şi variante de model.
Noile BMW iX xDrive50 şi BMW iX xDrive40.

Două motoare electrice şi patru roţi propulsoare aduc o nouă viziune asupra plăcerii de a conduce specifică BMW la BMW iX. Eficienţa remarcabilă a grupurilor propulsoare şi tehnologia de ultimă oră a celulelor de baterii oferă automobilului o autonomie mare şi, prin extensie, o capacitate excepţională de utilizare cotidiană. Iar tehnologia de încărcare de mare putere înseamnă că sunt necesare doar opriri scurte la jumătatea călătoriei pentru a alimenta conţinutul de energie al bateriei de înaltă tensiune. Cea mai recentă generaţie de tehnologie BMW eDrive oferă clienţilor o platformă ideală pentru a se bucura de fiecare aspect al mobilităţii fără emisii locale într-un automobil premium.

Într-o abordare specifică BMW, autonomia maşinii a fost mărită printr-un nivel ridicat de eficienţă a sistemului de propulsie şi densitatea energetică optimizată a bateriei de înaltă tensiune, şi nu cu baterii disproporţionat de mari. Acesta din urmă ar creşte masa automobilului şi, prin urmare, ar avea un efect negativ asupra dinamicii şi a consumului de energie electrică. Sistemul de propulsie şi tehnologia bateriei de la BMW iX sunt combinate cu o construcţie uşoară inteligentă şi un design optimizat aerodinamic pentru a crea un pachet complet ideal care asigură abilitate sportivă, dezvoltarea durabilă de vârf şi caracterul practic remarcabil.

Sistemul de propulsie şi bateria de înaltă tensiune incluse în această a cincea generaţie de tehnologie BMW eDrive sunt scalabile flexibil ca putere şi conţinut de energie, permiţându-le să fie montate în diferite variante de model. Două versiuni ale celei mai noi tehnologii BMW eDrive vor fi disponibile de la lansarea pe piaţă a BMW iX. La BMW iX xDrive50, cele două motoare electrice - unul pe puntea faţă şi unul pe cea spate - dezvoltă o putere maximă combinată de peste 370 kW/500 CP. Autonomia depăşeşte 600 de kilometri în ciclul de testare WLTP. Acest lucru echivalează cu peste 480 km în conformitate cu procedura de testare FTP-75 a EPA. BMW iX xDrive40 produce în jur de 240 kW (peste 300 CP) şi dispune de o autonomie calculată conform WLTP de peste 400 de kilometri.

Sistemul de propulsie: extrem de integrat şi extrem de eficient
A cincea generaţie a tehnologiei BMW eDrive este centrată în jurul unei unităţi propulsoare care reuneşte motorul electric, electronica de putere şi transmisia ca un pachet integrat compact într-o singură carcasă. Această abordare de design permite o densitate de putere cu aproximativ 30% mai mare decât ar putea oferi sistemele de propulsie electrice anterioare. Topologia sistemului de propulsie electric extrem de integrat este un factor-cheie în eficienţa remarcabilă a BMW iX. În plus, permite şi o reducere substanţială a spaţiului de instalare necesar în raport cu puterea pe care o produce sistemul de propulsie.

Motoarele electrice dezvoltate intern de BMW Group au un factor de eficienţă de 93% în ultima lor versiune. Eficienţa lor joacă un rol-cheie în a permite BMW iX xDrive50 să înregistreze un consum combinat de energie electrică de sub 21 kWh/100 km în ciclul de testare WLTP, iar BMW iX xDrive40 să înregistreze o valoare de aproximativ 20 kWh/100 km în condiţii WLTP similare. Motoarele electrice de la BMW iX se deosebesc şi prin dezvoltarea foarte rapidă a puterii, profilul de performanţă sportivă şi silenţiozitate.

Concept special de motor: mai atractiv dinamic, mai puţin dependent de materiale critice
Calităţile specifice ale motoarelor electrice sunt rezultatul unui design care marchează o abatere fundamentală de la tehnologia întâlnită în mod normal la unităţile concurenţei. Acestea funcţionează conform principiului unui motor sincron AC. Acţionarea rotorului la motoarele BMW iX nu este însă indusă de magneţii permanenţi ficşi, ci de alimentarea cu energie electrică. Acest lucru permite ca pământurile rare necesare componentelor magnetice să fie evitate în totalitate în producţia motoarelor.

Dezvoltarea puterii sistemului de propulsie beneficiază de designul construit special. Acţiunea controlată cu precizie a rotorului utilizând energia electrică permite cuplului maxim să fie disponibil imediat. Iar acest cuplu - spre deosebire de cel al motoarele electrice cu design convenţional - este menţinut pe un interval foarte larg al turaţiilor.

Trăsătura definitorie a experienţei de condus la bordul BMW iX este o dezvoltarea puterii pe cât de rapidă, pe atât de neobişnuit de consistentă, subliniind excelenţa sportivă specifică mărcii. BMW iX xDrive50 accelerează de la 0 la 100 km/h în mai puţin de 5,0 secunde, în timp ce BMW iX xDrive40 realizează sprintul standard în puţin peste 6,0 secunde. Viteza maximă a ambelor variante de model este limitată electronic la 200 km/h.

Puterea produsă de motoare este transferată, în fiecare caz, printr-o transmisie cu un singur raport - instalată în aceeaşi carcasă - către roţile faţă şi cele spate pe cel mai scurt traseu posibil. Pe lângă îmbunătăţirea eficienţei generale a sistemului de propulsie, aceasta îmbunătăţeşte vizibil şi agilitatea, tracţiunea şi stabilitatea direcţională ale BMW iX. Tracţiunea integrală electrică controlată central se conectează cu sistemele de control ale şasiului pentru a permite distribuţia extrem de rapidă şi precisă a cuplului între punţi, în funcţie de situaţia de condus, de condiţiile de drum şi de dorinţele conducătorului.

Generarea adaptivă a energiei în timpul unei călătorii poate fi ajustată în funcţie de situaţie
Generarea adaptivă şi reglată individual a energiei de frânare permite creşterea eficienţei sistemului de propulsie la BMW iX. Managementul conectării inteligente înseamnă că puterea generării energiei la frânare poate fi adaptată la situaţia drumului, aşa cum este detectată de datele din sistemul de navigaţie şi de senzorii utilizaţi de sistemele de asistare a condusului. Când se apropie de o intersecţie, de exemplu, gradul de generare poate fi crescut, în timp ce se realimentează energia în bateria de înaltă tensiune şi astfel este întărit efectul de decelerare.

Între timp, pe drum liber, funcţia "coasting" îmbunătăţeşte confortul şi eficienţa, maşina deplasându-se liber, fără cuplu, ori de câte ori conducătorul eliberează acceleraţia. Reglajele adaptive în funcţie de situaţia de condus se efectuează şi atunci când funcţia de navigaţie nu este activată, controlul inteligent al generării adaptive permiţând răspunsuri instantanee la schimbările din situaţia de condus. De exemplu, activarea semnalizatorului în faza de "coasting" porneşte imediat generarea. Dar la apropierea de intersecţii cu semafoare, generarea energiei la frânare este anulată dacă luminile trec de la roşu la verde (în ţările în care automobilul are camera programată să recunoască fazele semaforului).

Generarea adaptivă este una dintre setările standard activate atunci când poziţia de condus D este angajată folosind maneta selectorului de pe consola centrală. Alternativ, conducătorul poate alege o setare de generare ridicată, medie sau scăzută a energiei la frânare în meniul iDrive care să fie folosită în toate situaţiile de condus. În poziţia de condus D, noul BMW iX demarează la viteză minimă de îndată ce frâna este eliberată, sporind confortul la manevră şi în traficul aglomerat. Activarea poziţiei de condus B generează aşa-numitul control „one pedal feeling”, caracteristic automobilelor electrice ale BMW Group, oferind o recuperare foarte puternică.

Baterie de înaltă tensiune: densitate energetică optimizată, autonomie crescută
Tehnologia BMW eDrive de generaţia a cincea include şi o baterie de înaltă tensiune cu tehnologie de ultimă generaţie a celulelor. Densitatea gravimetrică a energiei din bateria litiu-ion a fost din nou crescută cu aproximativ 20% faţă de bateria din generaţia anterioară. Ultima generaţie a bateriei de înaltă tensiune afişează calităţi în ceea ce priveşte capacitatea de performanţă, încărcarea şi descărcarea, durabilitatea şi siguranţa. De asemenea raportul dintre masă şi capacitatea de stocare este extrem de bun. Bateriile de înaltă tensiune ale BMW iX sunt învelite în aluminiu şi poziţionate jos în podeaua automobilului, ca componentă integrantă a caroseriei.

Cele mai recente progrese realizate în domeniul tehnologiei bateriilor sunt rezultatul a numeroşi ani de muncă neîncetată în cercetare şi dezvoltare. BMW Group produce module şi baterii pentru automobilele cu sisteme de propulsie electrificate din 2013. Compania se poate baza pe rezervele imense de competenţă şi experienţă atât în ceea ce priveşte tehnologia celulelor de baterii, cât şi în fabricarea bateriilor de înaltă tensiune specifice modelului. BMW Group a efectuat cercetări fundamentale în domeniul chimiei celulelor şi al proiectării celulelor, ceea ce i-a permis să ofere specificaţii precise - adaptate cerinţelor speciale de utilizare în automobilele electrificate - producătorilor externi de celule de baterii.

Celulele prismatice de baterii furnizate de aceste companii sunt grupate în module la uzina de producţie BMW Group alocată. Un sistem modular dezvoltat independent permite dispunerea flexibilă a modulelor în baterii de înaltă tensiune specifice modelului. BMW iX xDrive50 este echipat cu o baterie produsă la uzina BMW din Dingolfing , cu un conţinut energetic brut de peste 100 kWh. Setul de baterii pentru BMW iX xDrive40 are un conţinut energetic brut de peste 70 kWh.

Un sistem de răcire cu lichid, complet integrat, managementul bateriei de înaltă tensiune asigură un control optim al temperaturii atât în situaţii de condus foarte dinamic, cu o cerinţă de putere ridicată, cât şi la încărcarea rapidă de la o staţie de încărcare cu curent continuu. La temperaturi exterioare scăzute, excesul de căldură generat de grupul propulsor este utilizat pentru a încălzi bateria de înaltă tensiune în timpul deplasării. Bateriile pentru BMW iX sunt acoperite de o garanţie valabilă timp de opt ani sau până la 160.000 de kilometri.

Combined Charging Unit pentru încărcare rapidă de până la 200 kW
Noua tehnologie de încărcare, alături de propulsoarele electrice şi bateriile de înaltă tensiune optimizate, face parte din generaţia a cincea BMW eDrive. Unitatea de încărcare combinată (Combined Charging Unit / CCU) din BMW iX permite un nivel extrem de ridicat de flexibilitate atunci când vine vorba de utilizarea staţiilor de încărcare de diferite tipuri. Prin urmare, alimentarea cu energie electrică a automobilului este un proces rapid şi uşor pe toate pieţele auto internaţionale. De asemenea, CCU furnizează energie electrică şi pentru consumatorii conectaţi la sursa de alimentare de 12V a BMW iX - cum ar fi iluminatul, sistemul audio şi aerul condiţionat. Acesta reuneşte, într-un singur pachet, funcţiile transformatorului de tensiune, electronica de încărcare şi distribuţia energiei, precum şi sistemele de gestiune pentru transmisie, înaltă tensiune şi funcţiile de încărcare a sistemului de propulsie şi a bateriei de înaltă tensiune. Prin urmare, această platformă extrem de integrată are un rol cheie în crearea experienţei inegalabile de condus electric la BMW iX.

Reîncărcarea bateriei de înaltă tensiune dintr-o priză convenţională sau o staţie casnică/ de putere mică (Wallbox) permite încărcarea monofazată şi trifazată cu curent alternativ (AC) de până la 11 kW. Folosind această metodă, BMW iX xDrive50 îşi poate reîncărca bateria de la 0 la 100% în mai puţin de 11 ore. BMW iX xDrive40 necesită mai puţin de 8 ore pentru a-şi încărca complet bateria de la zero.

O putere de încărcare semnificativ mai mare şi timpii de încărcare mai scurţi: acest lucru poate fi obţinut prin conectarea maşinii la o staţie de încărcare rapidă DC. BMW iX xDrive50 îşi poate încărca bateria de înaltă tensiune cu o putere de până la 200 kW. Prin urmare, atunci când este conectat la o staţie de încărcare care oferă această putere - de tipul celor existente pe multe rute importante - poate lua suficientă energie în doar 10 minute pentru a creşte autonomia maşinii cu peste 120 de kilometri. Capacitatea maximă de încărcare a modelului BMW iX xDrive40 este de 150 kW - conectarea maşinii pentru 10 minute la o staţie de încărcare rapidă oferă energie suficientă pentru cel puţin încă 90 de kilometri. La ambele variante de model, încărcarea bateriei de înaltă tensiune poate fi mărită de la 10 la 80% din capacitatea sa maximă în mai puţin de 40 de minute.

Design exterior.
Semnalizare clară a unei noi ere a "Plăcerii de a conduce".

BMW iX este construit ca un Sports Activity Vehicle SAV modern, dar cu un nou limbaj de design, cu suprafeţe simplificate. Designul impunător al exteriorului este modelat de un număr mic de linii precise şi conferă maşinii un aspect puternic, robust şi clar definit.

Prezenţa plină de caracter a BMW iX emană un nou tip de echilibru şi autoritate - produsul cu tracţiune integrală full electrică, un sentiment de lux infuzat cu sustenabilitate în interiorul habitaclului spaţios şi o tehnologie inovatoare cu care BMW iX ne poartă spre condusul autonom.

Proporţii de SAV musculos, design redus al suprafeţelor
Prin dimensiunile sale exterioare, BMW iX combină funcţionalitatea unui BMW X5 cu dinamica BMW X6 şi impactul vizual al BMW X7. Rezultatul este o reimaginare distinctă a proporţiilor puternice ale unui BMW SAV din segmentul superior. BMW iX este comparabil cu BMW X5 în lungime şi lăţime şi are aproape aceeaşi înălţime ca BMW X6 datorită liniei cursive a plafonului. Totodată, dimensiunea roţilor aminteşte de BMW X7. Un ampatament care măsoară exact 3.000 de milimetri şi ecartamentele largi atât pe puntea faţă, cât şi pe cea spate oferă platforma ideală pentru reglarea şasiului care îmbină confortul luxos pe distanţe lungi şi caracteristicile sportive în viraje. Limbajul de design independent al automobilului optimizează şi eficienţa aerodinamică, care are un efect pozitiv asupra autonomiei.

Designul minimalist îndreaptă privirea spre detalii construite cu precizie, care accentuează caracterul sofisticat, identitatea mărcii şi aerodinamica optimizată care definesc BMW iX.

Partea frontală: grila verticală şi expresivă serveşte drept panou de informaţii
Designul părţii frontale a BMW iX îi conferă o prezenţă marcantă. Grafica BMW caracteristică - o producţie comună între grila BMW distinctă şi farurile duble la fel de familiare - a fost interpretată într-un stil futurist. În centrul părţii frontale se află grila proeminentă, accentuată vertical, a cărei suprafaţă are o structură piramidală tridimensională.

Deoarece sistemul de propulsie electric al BMW iX necesită doar o cantitate mică de aer de răcire, grila este complet închisă. Rolul său a a fost adaptat în mod corespunzător ca o platformă digitală. Tehnologia video, funcţiile radar şi alţi senzori sunt integrate perfect în grila din spatele unei suprafeţe transparente. Elementele de încălzire şi sistemul de curăţare pentru senzori sunt încorporate şi ele în grila frontală.

Construcţie de înaltă tehnologie şi o lumină strălucitoare pentru mobilitate inteligentă
Dezvoltat şi produs la centrul de tehnologie şi design uşor LuTZ al BMW Group din Landshut, grila pentru BMW iX prezintă o reclamă generoasă din punct de vedere tehnologic pentru mobilitatea inteligentă. Pentru a garanta cea mai mare precizie posibilă atunci când se utilizează senzorul radar montat în spatele grilei, la fabricarea sa se foloseşte un proces de acoperire pe bază de vid la scară nano. Aici, finisajul bicolor şi efectul 3D vizibil sunt produse prin vaporizare utilizând tehnologia laser şi printr-o tehnică de aplicare cu plasmă într-un vid ridicat. Combinaţia dintre metoda bazată pe laser, dezvoltată special pentru producţia grilei de la BMW iX, şi mixul precis definit între grosimea materialului şi cea a stratului optimizează performanţa radarului şi asigură un aspect pe cât de clasic, pe atât de familiar.

Un strat suplimentar de poliuretan reduce predispoziţia grilei la deteriorare. Efectul de autovindecare a suprafeţei sale repară zgârieturile minore, de exemplu - în 24 de ore la temperatura camerei sau în cinci minute printr-o sursă de aer cald.

Pionier pentru funcţii de condus autonom
Grila BMW s-a reinventat ca o interfaţă high-tech inovatoare şi multifuncţională pentru sistemele avansate de asistare a condusului cu care BMW iX deschide drumul spre condusul autonom. Sistemele de asistare a condusului disponibile pentru modelele actuale BMW Group se remarcă deja cu un nivel de funcţionalitate ridicat. Noul set de instrumente tehnologice care debutează la BMW iX creează platforma pentru dezvoltarea continuă a acestor sisteme pe termen lung.

Puterea de calcul semnificativă, un sistem de senzori cu o capacitate excepţională şi optimizarea continuă cu ajutorul inteligenţei artificiale şi a dezvoltării bazate pe date oferă noi modalităţi de a îmbunătăţi experienţa condusului şi mai mult în viitor, când vine vorba de confort şi siguranţă. Funcţii suplimentare, dezvoltate ulterior, pot fi importate în maşină prin intermediul Remote Software Upgrade. Acesta este un mod convenabil de a menţine actualizate tehnologic în permanenţă automobilul şi software-ul acestuia.

"BMW iX este lider în funcţiile de condus autonom, fiind primul automobil al BMW Group care oferă funcţii de condus şi parcare automate dintr-un set de instrumente tehnologice", explică Frank Weber. "Acest set de instrumente are un potenţial imens prin puterea de calcul şi sistemele de senzori deosebite şi ne va permite să extindem în mod constant funcţionalitatea maşinii."

Faruri LED cu funcţie matrix şi BMW Laserlight
Cele mai subţiri faruri care au fost disponibile vreodată pe un model de serie de la BMW oferă o abordare fresh şi extrem de minimalistă a imaginii "four-eyed" familiare a BMW. Luminile de zi au un design nou, ca benzi bidimensionale de-a lungul marginii superioare a farurilor - şi se încadrează fără efort în limbajul de design impunător al exteriorului. Acest lucru oferă farurilor un aspect total nou în lumina zilei şi accentuează prezenţa sigură a părţii frontale. Benzile luminoase de zi includ funcţia de semnalizare.

BMW iX este echipat standard cu faruri LED integrale. Corpurile de iluminat întunecate sunt aşezate mult în spate în secţiunile interioare ale farurilor şi, prin urmare, devin vizibile numai la pornire. Corpurile de iluminat din fiecare grup optic fac echipă pentru a genera atât faza scurtă, cât şi faza lungă.

Cea mai recentă generaţie BMW Laserlight este disponibilă opţional, combinând faruri LED adaptive cu funcţie matrix şi un nou tip de modul Laserlight. Această variantă a farurilor generează şi o fază scurtă şi lungă atât din sursele de lumină exterioare, cât şi din cele interioare. Funcţia matrix a fazei lungi BMW Selective Beam măreşte raza de acţiune şi, în acelaşi timp, evită orbirea altor utilizatori ai drumului.

Capota BMW iX, cu sculptura sa tridimensională pronunţată, se extinde până la faruri şi la grila BMW. Toate liniile capotei converg dinamic pe grila BMW şi logo-ul de deasupra acesteia. Logo-ul are o componentă funcţională, care serveşte ca buşon de umplere pentru lichidul de spălare a trimis către ştergătoarele parbrizului şi lunetei. Se deschide şi se închide din nou - odată ce lichidul a fost completat - printr-o apăsare uşoară. Capota nu are un mecanism de deschidere pentru utilizare de către client; tehnologia sistemului de propulsie şi electronica de putere de sub suprafaţă pot fi accesate numai de către tehnicienii din service.

Vedere din lateral: structurare clară a suprafeţei, linii precise
Când BMW iX este privit din lateral, limbajul său de design redus accentuează stilul modern şi foarte distinctiv al modelului SAV full electric. Sculptura de ultimă oră şi minimalistă a suprafeţelor creează o caroserie atletică, al cărei aspect simplu este evidenţiat de numărul mic de linii definite cu precizie. Contururile aproape dreptunghiulare ale pasajelor roţilor faţă şi spate reprezintă un element de design exterior ce atrage privirile. Acestea adoptă una dintre caracteristicile originale de design ale familiei BMW X şi subliniază atitudinea puternică a automobilului.

Un element de design exterior distinctiv al modelelor BMW i în grafica geamurilor laterale şi tranziţia spre partea spate apare aici în formă actualizată. Conicitatea graficii geamurilor spre spate şi montantul C înclinat în faţă subliniază liniile dinamice ale siluetei automobilului. "Fluxul cursiv" al liniilor convergente imită fluxul de aer de-a lungul flancurilor maşinii. La BMW iX, această grafică distinctivă ia forma unei suprafeţe negre care realizează conexiunea între geamurile laterale spate şi lunetă şi poartă inscripţia de model.

Uşi cu mânere integrate la nivelul suprafeţelor şi ferestre fără ramă
Proporţiile clare ale BMW iX sunt prezentate în mod deosebit de eficient atunci când automobilul este privit din lateral. Designul uşilor sporeşte impresia unei caroserii musculoase. Un număr mic de linii de caracter aduc structura la suprafeţe, mărind dimensiunea lor vizuală. Mânerele uşilor sunt încastrate la suprafaţa portierei şi sunt finisate într-o culoare contrastantă. Deschiderile electrice ale uşilor, care sunt acţionate prin simpla apăsare a unui buton, şi funcţia opţională Soft Close permit accesul uşor. Iluminarea indirectă a adânciturilor mânerelor le oferă un fundal elegant. Datorită ultimei generaţii a sistemului Comfort Access opţional, uşile se blochează sau se deblochează automat pe măsură ce proprietarul se apropie sau se îndepărtează de automobil. Semnalul necesar este trimis maşinii folosind telecomanda radio sau BMW Digital Key (prin smartphone-ul clientului).

Uşile cu geamuri fără rame îşi fac debutul într-un BMW SAV de clasă mare. Văzută anterior doar la coupé-urile BMW, această construcţie subliniază caracterul sportiv al BMW iX şi aduce un aspect fluid pentru grafica geamurilor laterale ca ansamblu. Finisajul negru lucios pentru montanţii B oferă un contrast atractiv faţă de culoarea caroseriei. Trei straturi de etanşare în jurul uşilor oferă un confort acustic excelent.

Oglinzi exterioare optimizate aerodinamic, contururi negre ale caroseriei
Designul inovator al oglinzilor exterioare de la BMW iX ajută la reducerea zgomotului vântului şi la optimizarea aerodinamicii şi a vizibilităţii generale. Bazele supersubţiri ale oglinzilor se ataşează la marginea inferioară a conturului geamului lateral, eliminând necesitatea triunghiului clasic al oglinzii în faţa geamurilor laterale. Capacele oglinzilor sunt vopsite în culoarea caroseriei şi mărginite în partea lor inferioară de baza oglinzii în negru lucios, creând un contrast coloristic atractiv. Geometria subţire a oglinzilor şi aripioarele aerodinamice poziţionate cu precizie sporesc aeroacustica. Semnalizatoarele, care au o lăţime de aproximativ doi milimetri şi sunt integrate în oglinzile exterioare în spatele capacelor de sticlă, produc o lumină puternică în ciuda dimensiunilor reduse.

Printre caracteristicile de design familiare de la modelele BMW X clasice se află conturul negru de la marginea inferioară a caroseriei. La BMW iX, acesta se extinde mult şi formează o bandă în jurul întregului automobil, de la spoilerul faţă de-a lungul flancurilor până în spate. Priza de încărcare este amplasată acolo unde ar fi buşonul de umplere cu combustibil la modelele BMW cu propulsie convenţională - adică în spatele unei clapete pe pasajul roţii din spate dreapta.

Partea spate: modernă, minimalistă, atrăgătoare
Caracterul BMW iX se reflectă şi în designul părţii spate. Designul modern şi minimalist al suprafeţelor de dimensiuni generoase generează un aspect expresiv care accentuează în mod deosebit atitudinea puternica şi lăţimea BMW iX. Limbajul de design minimalist, cu un număr mic de articulaţii şi linii de caracter, emană o aură de claritate şi rafinament. Aerodinamica BMW iX este îmbunătăţită şi mai mult de curgerea aerului peste plafon până la marginea acestuia, dar şi de difuzorul atent definit aerodinamic.

Hayonul nu are articulaţii de separare şi se extinde pe tot spatele, prezentând suprafaţa expresivă cu un efect spectaculos. Camera de marşarier este integrată discret în inelul negru al logo-ului BMW mare poziţionat în centrul hayonului. Obiectivul camerei este curăţat automat de un sistem de pulverizare cu apă care se extinde la nevoie din spatele suprafeţei logo-ului.

Stopuri extrem de subţiri, cu design atractiv
Stopurile dintr-o singură piesă sunt dispuse cu grijă în hayon şi se prelungesc mult în flancuri. Asemenea farurilor, stopurile au un design mai subţire ca cele întâlnite pe orice automobil BMW Group produs în serie din istorie. Toate funcţiile de lumină utilizează tehnologia LED. Corpurile de iluminat sunt integrate direct în corpurile tridimensionale ale capacului lentilei, creând o imagine spectaculoasă. Forma L familiară de la alte modele BMW este reluată într-o interpretare modernă în interiorul benzii de lumină unice care conţine atât stopurile, cât şi luminile de frână şi cuprinde şi semnalizatoarele orizontale, care devin vizibile doar atunci când sunt active.

Luminile de marşarier şi luminile de ceaţă spate sunt amplasate împreună cu reflectorul într-o bandă extrem de subţire în difuzorul spate. Grupurile optice secundare poziţionate la limitele exterioare ale automobilului, dincolo de deschiderea hayonului, includ semnalizatoarele, stopurile şi luminile de frână, asigurându-se că semnalele luminoase relevante sunt vizibile şi atunci când hayonul este deschis.

Shy tech pentru exterior: tehnologie integrată subtil
Pe lângă panoul de informaţii din grila BMW, BMW iX are şi o serie de alte camere şi senzori poziţionate în mod discret - toate utilizate de sistemele de asistare a condusului pentru a uşura misiunea conducătorului în situaţii monotone sau neclare pe drum - care susţin principiul "shy tech". De exemplu, senzorii de măsurare a distanţei sunt integraţi discret în marginea neagră a caroseriei din partea frontală şi spate a automobilului.

Mânerele uşilor integrate la nivelul suprafeţelor şi camera de marşarier cu sistem de curăţare integrat în logo-ul BMW de pe hayon sunt exemple de shy tech folosite. Principiul de bază este că tehnologia rămâne în fundal şi devine evidentă doar pe măsură ce funcţiile relevante sunt puse în acţiune.

Accentele în BMW i Blue identifică dezvoltarea durabilă
BMW iX de bază are numeroase accente de design care prezintă nuanţa albastră specifică BMW i şi, prin urmare, indică prezenţa unui sistem de propulsie electric şi a unui concept de automobil durabil. Pe lângă cercul albastru al logo-ului BMW de pe capotă şi hayon, aceste elemente includ şi accente albastre în zonele exterioare ale barei, care subliniază vizual conducta de aer optimizată în partea frontală. O bandă de accent albastră în pragurile laterale face referire la prezenţa bateriei de înaltă tensiune, care este poziţionată jos, în podeaua BMW iX.

În secţiunea inferioară a difuzorului, două elemente decorative albastre, poziţionate la limitele exterioare, se evidenţiază faţă de suprafeţele negre standard. Ele încadrează grupurile optice separate şi elementul difuzor şi evidenţiază atât atributele aerodinamice excelente ale BMW iX, cât şi sistemul său de propulsie electric. Acolo unde ţevile de eşapament ale modelelor cu propuslie convenţională s-ar extinde în mod normal spre spate, aceste accente evocă o mobilitate durabilă.

Individualitate expresivă: pachet Sport şi BMW Individual Exterior Line Titanium Bronze
BMW iX va fi oferit opţional cu un pachet Sport. Pentru prima sa apariţie publică, modelul SAV cu propulsie full electrică va adopta nuanţa Cashmere Silver metalizat din selecţia extinsă de culori pentru exterior  sau culoarea BMW Individual Aventurine Red metalizat dacă este comandat pachetul Sport.

Pachetul Sport conferă modelului SAV electric o aură de mare putere. Aspectul clasic al părţii frontale, cu cele trei prize de aer foarte mari, a fost regândit. "Scuturi" triunghiulare mari la limitele exterioare ale spoilerului faţă ghidează aerul care trece spre Air Curtains, optimizând fluxul de aer în jurul şi prin caroseria automobilului.

În plus, contururile marginilor inferioare ale caroseriei, pragurile laterale special modelate şi mânerele integrate ale uşilor sunt în negru lucios. Secţiunea centrală a benzii decorative de jur-împrejur este vopsită în culoarea caroseriei atât la spoilerul faţă, cât şi la difuzor. Inserţiile care încadrează elementul difuzor plasat jos în difuzor sunt vopsite în culoarea caroseriei, în locul finisajului standard albastru. O altă caracteristică exclusivă sunt stopurile atrăgătoare cu sticlă fumurie. Pachetul Sport pentru BMW iX include şi jante de 21 de ţoli, din aliaj uşor, optimizate aerodinamic, cu design double-spoke şi finisaj Midnight Grey, dar şi frâne Sport cu etriere vopsite în albastru.

Finisajul BMW Individual Exterior Line Titanium Bronze poate fi comandat opţional. De asemenea, disponibil împreună cu pachetul Sport, accentele sale de culoare atent selectate conferă BMW iX o aură foarte exclusivă. Elementele structurale tridimensionale din grila BMW, mânerele uşilor, marginea inferioară a geamurilor laterale - care se extinde în montantul D - şi inserţiile din zonele exterioare ale difuzorului au suprafeţe în Titanium Bronze. Din orice unghi, acest lucru creează o impresie sofisticată care emană luxul modern.

Aerodinamică şi design uşor inteligent.
Inovator în formă şi structură.

De mai mulţi ani, BMW Group contribuie la reducerea consumului de combustibil şi a emisiilor cu un efect deosebit prin Efficient Dynamics. La BMW iX, această strategie a fost implementată într-un format vizionar care defineşte caracterul automobilului, cuprinzând nu doar sistemul ultraeficient de propulsie electric, ci şi măsuri pentru optimizarea proprietăţilor aerodinamice şi a masei sale. Rezistenţa aerodinamică redusă şi designul uşor inteligent sunt factori care contribuie la autonomia remarcabilă a modelului SAV full electric.

Calităţile de manevrabilitate ale automobilului şi nivelul de confort din interiorul habitaclului beneficiază şi de reducerea rezistenţei aerodinamice şi consturcţia caroseriei, cu structura spaceframe din aluminiu şi noua soluţie de pionierat Carbon Cage. Direcţionarea precisă a debitului de aer scade şi mai mult zgomotul de condus produs de BMW iX. O diferenţă notabilă în comparaţie cu modelele BMW X cu propulsie convenţională este poziţionarea montanţilor A mult în faţă. Designul extrem de compact al tehnologiei eDrive deschide calea pentru scurtarea rezultată a părţii frontale şi spaţiul suplimentar pe care acest lucru îl aduce în interiorul BMW iX. Mixul inteligent de materiale, cu o varietate de materiale utilizate exact acolo unde proprietăţile lor specifice pot fi utilizate pentru cel mai bun efect, este unic în acest segment. Utilizarea selectivă a oţelurilor de înaltă rezistenţă, a aluminiului, a materialelor termoplastice şi a plasticului armat cu fibră de carbon (CFRP) are ca rezultat o structură a caroseriei cu masă minimizată şi rigiditate excepţională. Împreună cu aerodinamica excelentă, mixul inteligent de materiale conferă modelului iX caracteristici de condus remarcabile.

Aerodinamica optimizată creşte autonomia
Rezistenţa aerodinamică redusă poate fi atribuită nu doar caroserie remarcabil de simplificate, finisată în noul limbaj de design, habitaclului conic, mânerelor integrate ale uşilor, oglinzilor exterioare extrem de subţiri şi muchiilor aerodinamice realizate cu precizie, ci şi multor alte măsuri. Drept urmare, BMW iX se mândreşte cu o aerodinamică remarcabilă pentru clasa sa, cu un coeficient de rezistenţă (Cd) de doar 0,25.

Doar elementele aerodinamice personalizate pentru partea frontală, partea din spate, caroserie şi pasajele roţilor adaugă peste 65 de kilometri la autonomia maşinii. Aproximativ 25 de kilometri pot fi atribuiţi comenzii clapetei active de aer din a treia generaţie aflată în partea din faţă a automobilului, care direcţionează aerul de răcire spre unităţile de propulsie şi sistemul de frânare după cum este necesar. În situaţii normale de condus, atât grila BMW, cât şi prizele de aer din partea de jos a spoilerului faţă sunt complet închise. Această setare implicită permite aerului să curgă în jurul automobilului, reducând astfel semnificativ rezistenţa aerodinamică. Clapetele de aer controlate electronic sunt deschise complet numai în cazul rar în care este necesară cantitatea maximă de aer de răcire. Clapetele pot fi reglate treptat, permiţând aerului de răcire să fie direcţionat eficient către conductele de aer ale frânelor şi componentele de transmisie în cantităţi controlate cu atenţie.

La modelele cu pachetul Sport, clapetele de aer închise în mare parte sunt completate de deschideri proiectate cu precizie în zonele exterioare ale spoilerului frontal care optimizează şi mai mult debitul de aer de-a lungul automobilului. Aceste Air Curtains aranjate vertical deviază fluxul de aer în aşa fel încât să curgă de-a lungul feţelor roţilor fără a genera turbulenţa obişnuită. Totodată, modul în care habitaclul se înclină spre spate este combinat cu deflectoare de aer special concepute pentru a reduce rezistenţa aerodinamică şi în spate. Aici, Air Blades verticale de ambele părţi ale lunetei şi spoilerul de pe acoperiş formează împreună o margine aerodinamică ascuţită care minimizează cantitatea de vid produsă în spatele maşinii şi impactul negativ al acestuia asupra aerodinamicii. Avantajele combinate ale Air Curtains şi Air Blades extind autonomia modelului cu aproximativ 15 kilometri.

Un alt element care reduce rezistenţa aerodinamică este etanşarea caroseriei. Cea mai mare suprafaţă dintre puntea faţă şi cea spate este carcasa de aluminiu a bateriei de înaltă tensiune, situată jos în podeaua automobilului. În partea frontală, elementele de deplasare simplificate direcţionează pe lângă roţi pentru a preveni turbulenţe adverse. Iar debitul de aer de-a lungul spatelui este atenuat de capacul mare al punţii spate şi de difuzor. În afară de aceasta, toate celelalte componente ale caroseriei au fost optimizate meticulos în ceea ce priveşte impactul aerodinamic. Per ansamblu, măsurile aerodinamice pentru partea inferioară a BMW iX asigură aproximativ 10 km.

Rezistenţă aerodinamică şi masă reduse: jante Air Performance
În echiparea standard, BMW iX dispune de jante de 20 de ţoli, din aliaj uşor, cu un design optimizat aerodinamic. Suprafeţele lor cele mai închise aduc o reducere efectivă a cantităţii de turbulenţă a aerului produsă în jurul roţilor. Jantele Air Performance - disponibile opţional în formate de 21 ţoli şi 22 ţoli - contribuie la reducerea rezistenţei aerodinamice într-un mod foarte inovator. BMW Group este primul producător auto din lume care foloseşte acest design inovator al roţilor, care uneşte proprietăţile aerodinamice optimizate cu toată eleganţa unei jante din aluminiu cu design V-spoke. Acestea cântăresc cu aproximativ 15% mai puţin decât jantele convenţionale din aliaj uşor cu un design îmbunătăţit aerodinamic, contribuind suplimentar la eficienţa BMW iX.

Jantele Air Performance cuprind o jantă de bază din aluminiu, cu inserţii personalizate între spiţe care le conferă un design plat, rezultând un flux de aer mult mai lin. Autonomia este extinsă cu până la 15 km datorită jantelor Air Performance.

Dimensiunile jantei de bază asigură îndeplinirea tuturor provocărilor structurale implicate în transferul forţelor dinamice pe drum. Totodată, inserţiile cu finisaj de înaltă clasă sunt responsabile pentru obţinerea impactului aerodinamic necesar, oferind în acelaşi timp posibilităţi suplimentare pentru personalizarea roţilor. Jantele Air Performance pot fi comandate ca opţiune pentru BMW iX într-o gamă de trei variante de 21 de ţoli şi două variante de 22 de ţoli.

Mix inteligent de materiale: combinaţie perfectă între reducerea masei şi rigiditate maximă
Construcţia cadrului de aluminiu utilizat pentru structura caroseriei BMW iX este o altă premieră pentru acest segment. Materialele selectate şi procesele de fabricaţie utilizate sunt potrivite cu exactitate la cerinţele fiecărei componente specifice pentru a creşte rigiditatea caroseriei şi siguranţa la impact, menţinând în acelaşi timp masa cât mai mică posibil.

Mixul inovator de materiale pentru caroserie include CFRP şi termoplastice performante, alături de oţeluri de înaltă rezistenţă şi aluminiu. Prin utilizarea atentă a diferitelor materiale, uneori combinate între ele, designul inovator al structurilor de susţinere şi gama largă de tehnici de producţie utilizate în acest proces, BMW iX prezintă din nou competenţa tehnologică de neegalat a BMW Group în domeniul designului uşor inteligent pentru sectorul auto.

Carbon Cage: design uşor care face o diferenţă vizibilă şi cuantificabilă
Remarcabil de uşoare, dar extrem de rezistente la torsiune, componentele CFRP in partea laterală a caroseriei, din spate şi de la acoperiş formează un element-cheie al conceptului de siguranţă pentru celula de pasageri a BMW iX. În acelaşi timp, agilitatea automobilului este susţinută prin optimizarea masei. Componentele CFRP pentru cadrul lateral, canalele de ploaie, rama plafonului, panoul capotei şi rama lunetei formează împreună "Carbon Cage", o soluţie folosită pentru prima dată pentru caroseria BMW iX. BMW Group şi-a folosit numeroşii ani de experienţă în lucrul cu acest material uşor de înaltă tehnologie, acumulat în timpul producţiei modelelor BMW i şi a actualului BMW Seria 7, pentru a utiliza CFRP în mod inteligent pentru rigidizarea caroseriei, economisind masă în acelaşi timp. Carbon Cage a evoluat din Carbon Core folosit la Seria 7 şi acum acest material high-tech este vizibil.

Montarea unui cadru lateral uşor din CFRP în loc de o piesă convenţională din oţel elimină mai multe kilograme din masa automobilului. Componentele panoului capotei şi ale cadrului lunetei sunt fabricate din termoplastice continue armate cu fibre (CFRTP) folosind o metodă complet nouă. Împreună, acestea constituie o măsură de design uşor deosebit de eficientă. Combinaţia inovatoare de materiale stă la baza unui profil extrem de subţire care se adaugă la senzaţia de spaţiu în habitaclu. Mai mult decât atât, consolele pentru unităţile de comandă, conductele de lichid de spălare şi cablajele pot fi încorporate şi ele în aceste componente. Construcţia CFRTP creşte rigiditatea, obţinând în acelaşi timp o economie de masă de aproximativ 5 kg în comparaţie cu elementele similare din oţel.

CFRP folosit în cadrul lateral şi în partea din spate conferă un detaliu vizual suplimentară pentru BMW iX: structurile atractive din fibră ale componentelor din carbon ies în evidenţă în zona de acces şi atunci când hayonul este deschis, oferind o confirmare vizuală a caracterului high-tech al automobilului. Dispunerea pe mai multe straturi a fibrelor de carbon creează o senzaţie tridimensională.

Design interior.
Mai mult spaţiu pentru a te bucura de calitatea vieţii şi bunăstarea personală.

"Am proiectat BMW iX din interior spre exterior", declară Domagoj Dukec, vicepreşedinte BMW Design. "În acest proces, am avut o grijă deosebită pentru a crea un design interior modern, cald şi minimalist, cu un sentiment deosebit de spaţiu."

Un spaţiu foarte generos, o selecţie de materiale de înaltă calitate, scaune nou dezvoltate şi extinderea extraordinară a acoperişului panoramic din sticlă se combină pentru a învălui cele cinci locuri din interiorul BMW iX într-o ambianţă de lux specifică unui lounge. Noua arhitectură a habitaclului BMW iX stă la baza unei funcţionalităţi perfect clare şi directe, care este dezvoltată în jurul nevoilor şi emoţiilor conducătorului şi ale pasagerilor. Conceptul de transmisie înseamnă că nu există tunel central, ceea ce contribuie la un habitaclu spaţios asigurând în acelaşi timp spaţiu suplimentar pentru picioare în faţă şi în spate, spaţiu suficient pentru depozitare şi o consolă centrală concepută să arate ca o piesă de mobilier de înaltă calitate.

Acolo unde oamenii ocupă locul central şi tehnologia inteligentă se estompează în fundal
Tehnologia de la bordul BMW iX este implementată inteligent, manifestându-se doar atunci când este de fapt necesară. Acest lucru îl face intuitiv de utilizat, mai degrabă decât să pară prea complex. Designul interior transmite un sentiment de siguranţă şi familiaritate şi generează un nou tip de legătură între pasageri şi automobil.

Afişajele şi comenzile sunt reduse până la esenţial, consolidând suplimentar impresia unui habitaclu simplu care oferă un loc de relaxare. Abordarea shy tech pentru interior poate fi văzută într-o serie de caracteristici, inclusiv difuzoare integrate discret, guri de aerisire sculptate elegant, suprafeţe încălzite şi încastrarea discretă a proiectorului BMW Head-Up Display în panoul de instrumente, astfel încât devine aproape invizibil. Volanul cu formă hexagonală, un comutator oscilant pentru selectarea treptelor de viteză şi ecranul central curbat BMW - care face parte din noua generaţie a sistemului de operare BMW – construiesc un habitaclu modern.

Suprafeţe clar structurate pentru un sentiment generos de spaţiu
O ambianţă de lux modern dă tonul atât pentru compartimentul din faţă, cât şi cel din spate ale interiorului BMW iX. Limbajul de design minimalist şi suprafeţele clar structurate conferă habitaclului o senzaţie excepţională de spaţiu.

Modelul panourilor uşilor prezintă o divizare diagonală distinctă, folosind diferite culori şi materiale. Mânerele uşilor au fost integrate elegant în banda diagonală de accent care găzduieşte şi butonul pentru activarea funcţiei de deschidere electrică a uşii. Butoanele pentru reglarea poziţiei scaunului sunt situate în partea superioară a uşilor, unde sunt aranjate ergonomic sub forma unui scaun. Panoul de butoane pentru funcţia de memorie este poziţionat alături. Cotiera de pe partea pasagerului încorporează şi un compartiment pentru telefonul mobil. Totodată, difuzoarele medii ale sistemului audio, încorporate sub tapiţeria din panourile uşilor, sunt ascunse vederii, dar au un impact audio deosebit asupra plăcerii călătoriei.

Scaune nou dezvoltate, cu tetiere integrate
Dacă este specificată decoraţiunea Loft opţională, suprafeţele scaunelor sunt împodobite cu un model diagonal de materiale şi culori care combină textilele de înaltă calitate şi ţesături din microfibre. Stilul asimetric şi matlasarea compusă din secţiuni triunghiulare, pătrate şi pentagonale conferă scaunelor un aspect modern. Cusăturile contrastante pe suprafeţele scaunului adaugă o notă deosebită. Celelalte variante de echipare oferă tapiţerie a scaunelor din Sensatec şi piele Exclusive Natural.

Suprafaţa din piele utilizată pentru scaune şi tabloul de bord este tratată cu un extract natural de frunze de măslin, evitând astfel orice reziduu de producţie care dăunează mediului, conferind în acelaşi timp pielii un aspect de înaltă de calitate, natural. Abordarea orientată spre dezvoltare durabilă aplicată la selectarea materiilor prime şi a metodelor de producţie a dus şi la utilizarea lemnului certificat FSC şi la o proporţie ridicată de materiale plastice reciclate pentru suprafeţele panourilor uşilor, scaunelor, consolei centrale şi panourilor de podea.

Scaunele nou dezvoltate pentru conducător şi pasagerul din faţă au tetiere integrate pentru un aspect sportiv distinctiv. În premieră la un model BMW Group există opţiunea de a integra difuzoarele în structura scaunului. Sursele de sunet poziţionate sub suprafaţă în tetieră şi în zonele lombare îmbogăţesc şi mai mult experienţa acustică din interiorul BMW iX şi sunt un alt exemplu de folosire a shy tech. Pe lângă reglarea electrică multidirecţională amplă a scaunelor, există şi opţiunea de încălzire a scaunelor, ventilaţie a scaunului şi funcţie de masaj. Curelele centurii de siguranţă sunt disponibile în varianta neagră sau BMW i Blue.

Ambianţă în stil lounge în compartimentul din spate
Bancheta a fost concepută pentru trei pasageri. Cele două locuril laterale au tetiere integrate, în timp ce locoul central are o tetieră care poate fi rabatată pentru a îmbunătăţi vizibilitatea în spate. Omiterea tunelului central înseamnă că toată lumea din al doilea rând se bucură de un spaţiu extrem de generos pentru picioare. Sentimentul de spaţiu deschis pe care acesta îl creează este combinat cu bancheta largă, care se extinde în zonele uşilor, pentru a consolida senzaţia de lounge şi pentru a spori confortul pasagerilor. Un sistem Travel & Comfort integrat în scaunele din faţă poate fi utilizat de pasagerii din spate pentru a ataşa umeraşe de haine sau pentru a susţine tabletele. O pereche de porturi USB-C se regăseşte şi în fiecare dintre tetierele din faţă.

Opţional, scaunele din spate pot fi comandate şi cu funcţie de încălzire şi difuzoare integrate în tetiere. De asemenea, spătarul banchetei este divizat în raport 40:20:40, ceea ce permite extinderea portbagajului, după cum este necesar, prin rabatarea secţiunilor individuale.

Panou de instrumente subţire, ecran central curbat BMW
La aspectul modern şi spaţios al interiorului BMW iX contribuie şi panoul de instrumente subţire, care este acoperit standard cu Sensatec, varianta opţională fiind cu ţesătură din microfibre sau piele naturală argăsită cu extracte de frunze de măslin. În specificaţia Loft Stone Grey, gradarea precisă a culorii de la zone deschise la întunecate întăreşte impresia unui design extrem de uşor.

Geometria tabloului de bord se ridică spre faţă, transformându-l în scena perfectă pentru gruparea futuristă, complet digitală a ecranelor de la BMW iX. Ecranul central curbat BMW, stă pe o structură de susţinere care este ascunsă vederii pasagerilor, astfel încât pare că pluteşte liber în cockpit. Are o carcasă de magneziu şi o suprafaţă de sticlă dintr-o singură bucată, fără ramă. Tehnologia de afişare de înaltă calitate, care utilizează sticlă antireflex, face posibilă şi renunţarea la habitaclul obişnuit pentru a proteja citirile de lumina soarelui, oferind zonei cockpitului un aspect remarcabil de ordonat şi aerisit.

"BMW iX este primul model al BMW Group care dispune de impresionantul ecran curbat central de înaltă rezoluţie, care este mult mai mare şi mai clar decât afişajele din modelele noastre actuale", remarcă Frank Weber. "Prin urmare, interiorul BMW iX arată calea de urmat pentru proiectarea cockpitului viitoarelor modele BMW."

Afişajul curbat dintr-o singură piesă, care serveşte ca element central de control, reinterpretează într-o formă vizionară designul tradiţional centrat pe conducător al cockpiturilor BMW. Aceasta a presupus reunirea afişajului de bord de 12,3 ţoli (31,24 cm) şi a displayului central cu diagonala ecranului de 14,9 ţoli (37,87 cm) pentru a forma o singură unitate înclinată spre conducător. Ansamblul de afişaj interconectat, orientat către cel de la volan, optimizează modul în care sunt afişate informaţiile, iar controlul tactil intuitiv al afişajului este şi mai simplu de utilizat. În acelaşi timp, secţiunea displayului central încă poate fi văzută clar şi utilizată uşor de către pasagerul din faţă.

Ecranul central curbat al BMW iX face echipă cu noua generaţie de sistem de operare BMW pentru a oferi o experienţă grafică total nouă. Panoul de instrumente oferă opţiuni de afişare noi, complet personalizabile, care oferă conducătorului informaţii precise adaptate situaţiei în cauză. Funcţionarea extrem de intuitivă, prin utilizarea controlul vocal sau tactil, permite conducătorului să interacţioneze uşor şi sigur cu funcţii inteligente suplimentare de la bordul BMW iX.

"În industria auto nu există nici o altă interfaţă de utilizator care să poată fi operată la fel de simplu şi de sigur ca a noastră", explică Frank Weber. "La BMW iX am dus acest lucru la un nou nivel printr-o nouă platformă digitală şi sistemul de operare BMW de nouă generaţie."

Panou de control cu design nou pe consola centrală
Poziţia şi tehnologia ecranului central curbat au fost optimizate pentru a facilita utilizarea intensivă şi intuitivă a funcţionalităţii ecranului tactil. Cu toate acestea, toate elementele din meniul iDrive pot fi selectate şi activate şi cu ajutorul controlerului de pe consola centrală a BMW iX. Formează elementul principal de comandă de pe consola centrală, a cărei schemă de culori şi selecţie a materialelor creează aspectul unei piese de mobilier clasice între scaunele faţă confortabile.

Controlerul este înconjurat de un panou de control elegant, cu un cadru negru lucios, o suprafaţă cu efect de sticlă şi butoane albe cu iluminare de fundal. Restul designului panoului de control este un alt exemplu clar al principiilor shy tech şi reducerii la esenţial. În locul butoanelor convenţionale, pentru a selecta meniurile iDrive, modurile de condus şi alte funcţii se foloseşte o suprafaţă de control cu input haptic activ. Controlerul Touch, proiectat într-un finisaj cu efect de sticlă, este înconjurat de o ramă vopsită în Gold Bronze. Un buton cilindric rotativ permite reglarea convenabilă a volumului sistemului audio. Butonul Start/Stop este iluminat în nuanţa BMW i Blue specifică, ceea ce semnalizează prezenţa unui sistem de propulsie full electric. Amplasat între butonul Start/Stop şi butonul pentru frâna de parcare electromecanică este un comutator oscilant nou care ia locul manetei obişnuite a selectorului de viteze.

Controlerul, comutatorul oscilant pentru selectarea treptelor de viteză, butonul cilindric audio şi butoanele de reglare a scaunului pot fi comandate opţional şi într-un finisaj de cristal lustruit. Specificaţia Clear & Bold include suplimentar o suprafaţă a panoului de control din lemn certificat FSC. Finisajul de nuc poros încorporează din nou butoane iluminate în fundal.

Spaţiul câştigat din absenţa tunelului central este utilizat şi pentru a crea soluţii suplimentare de depozitare în zona consolei centrale. Drept urmare, nivelul inferior al consolei centrale găzduieşte două suporturi pentru pahare, un sertar cu încărcare wireless pentru smartphone, o priză de 12V şi două porturi USB-C.

Cotiera consolei centrale - care este disponibilă opţional într-o versiune încălzită - funcţionează ca un capac fluture care se deschide pentru a dezvălui un compartiment spaţios şi iluminat. Consola din spate se termină în gurile de aerisire ale compartimentului din spate cu un contur negru lucios. În funcţie de echipamentul opţional comandat, aici se găsesc şi seturi de butoane pentru încălzirea scaunelor spate sau controlul independent al climatizării din spate.

Debutul volanului hexagonal al BMW iX
BMW iX este primul model al BMW Group care este echipat cu un volan hexagonal. Geometria sa poligonală îl face ideal pentru comutarea între condusul autonom şi cel activ. Conturul inspirat din motorsport ajută la îmbunătirea accesului în automobil şi a spaţiului pentru conducător. De asemenea, forma hexagonală oferă conducătorului o vedere mai bună a secţiunii ecranul central curbat poziţionat direct în spatele volanului. Conturul hexagonal al volanului stabileşte scena pentru asimilarea focalizată a tuturor informaţiilor legate de condus.

Butoanele multifuncţionale cu aspect nou de pe panourile de comandă, cu finisaj de înaltă calitate cu efect de sticlă, optimizează funcţionarea intuitivă a funcţiilor audio şi de comunicaţii şi a sistemelor de asistare a condusului. Încălzirea volanului, cu un nou sistem de comandă în trei trepte utilizat în premieră, este disponibilă pentru BMW iX ca opţiune.

BMW Head-Up Display cu integrare fără ramă a proiectorului
Cea mai recentă generaţie a BMW Head-Up Display este un ajutor suplimentar pentru concentrarea la condus în BMW iX. Pentru prima dată, proiectorul BMW Head-Up Display a fost montat la suprafaţa tabloului de bord fără cadru, ceea ce înseamnă că este ascuns vederii. Proiectează informaţii legate de condus pe parbriz sub formă unei de grafici care apare direct în câmpul vizual al conducătorului. Acest lucru permite acestuia să preia toate datele-cheie fără a fi nevoit să-şi abată atenţia de la drum. Informaţiile proiectate de BMW Head-Up Display includ viteza maşinii, limitele de viteză în vigoare şi restricţiile de depăşire, mesajele Check Control, indicatoarele de stare şi avertismentele de la sistemele de asistare a condusului, orientarea detaliată pe traseu, precum şi telefonul şi listele de divertisment. Unghiul de imagine, înălţimea şi luminozitatea afişajului pot fi reglate individual.

Combinaţia dintre Head-Up Display şi gruparea complet digitală a ecranului central curbat reprezintă o soluţie ideală pentru transmiterea informaţiilor în mod optimizat în orice situaţie de condus, într-un mod care îmbunătăţeşte ergonomia, confortul, siguranţa şi plăcerea de a conduce. Sistemul de proiecţie al BMW iX este conceput astfel încât grafica să fie percepută de conducător ca fiind într-o poziţie la aproximativ trei metri în faţa automobilului. Această distanţă de proiecţie permite absorbţia informaţiilor cu cea mai mare uşurinţă, deoarece permite celui de la volan să asimileze citirile cu precizie, fără a fi nevoie să-şi regleze privirea în situaţii normale de condus.

Climatizare automată cu noi comenzi şi filtru de nanofibre integrat
BMW iX este dotat standard cu control automat al climei în 2,5 zone, cu opţiunea de a trece la un sistem cu patru zone care permite reglarea setărilor de temperatură şi ventilaţie individual pentru pasagerii din spate, precum şi pentru conducător şi pasagerul din faţă. Funcţionarea eficientă şi controlul precis asigurate de ambele variante de sistem la încălzirea sau răcirea habitaclului au un impact mai mare ca niciodată asupra sentimentului de confort. Tehnologia de ultimă generaţie a filtrului de nanofibre este utilizată pentru a purifica mai eficient aerul din interiorul maşinii. O funcţie electrică de climatizare staţionară şi precondiţionare este inclusă standard pe BMW iX, aşa cum este la toate modelele electrificate ale BMW Group.

Gurile de aerisire sunt amplasate la vedere în zona picioarelor şi în apropierea parbrizului, în timp ce gurile de aerisire extrem de subţiri, cu contururi Gold Bronze, din zona tabloului de bord formează un punct vizual foarte atractiv. Ele sunt dispuse orizontal în mijlocul tabloului de bord şi vertical la marginile sale exterioare. Gurile de aerisire suplimentare pentru controlul climatizării din spate pot fi găsite pe spatele consolei centrale şi în montanţii B. Direcţia şi intensitatea fluxului de aer pot fi reglate manual. BMW iX este primul model oferit cu opţiunea de încălzire eficientă a suprafeţei pentru panoul de instrumente, torpedou, panourile uşilor, cotiera centrală şi volan pentru a contribui la confortul termic şi o experienţă plăcută la atingerea suprafeţelor.

Tehnologia inovatoare de filtrare cu nanofibre oferă un mijloc deosebit de eficient de a ajuta la menţinerea curată a aerului din habitaclul BMW iX, deoarece împiedică pătrunderea particulelor ultrafine, a anumitor particule microbiene şi a alergenilor în interiorul vehiculului. Tehnologia de filtrare cu nanofibre este semnificativ mai eficientă decât sistemele de filtrare obişnuite, eliminând practic toate particulele din aer de la interior în câteva minute când modul de recirculare a aerului este pornit. Conducătorii pot utiliza şi aplicaţia My BMW pentru a activa funcţia de ventilaţie a sistemului de aer condiţionat înainte de începerea călătoriei, pentru a purifica aerul din habitaclu rapid şi eficient.

Iluminare interioară cu LED
Unităţile LED sunt utilizate pentru toate funcţiile de iluminare interioară ale BMW iX. Toate comenzile au iluminare de fundal albă, facilitând localizarea acestora pe timp de noapte. Designul armonios al ecranului central curbat se adaugă la senzaţia relaxată de lounge, la fel ca şi lumina interioară colorată, care este vizibilă clar şi în lumina zilei datorită numărului mare de LEDuri utilizate. Lumina interioară accentuează suprafeţele extinse şi liniile clare ale panourilor uşilor, oferind în acelaşi timp iluminare indirectă la nivelul picioarelor şi a zonelor de acces.

Acoperiş panoramic din sticlă cu umbrire electrocromatică
BMW iX este disponibil cu opţiunea unui acoperiş panoramic din sticlă. Suprafaţa sa transparentă dintr-o singură bucată acoperă întregul interior, fără niciun element transversal care să o întrerupă, făcându-l cel mai mare acoperiş din sticlă instalat vreodată pe un model al BMW Group. Acoperişul panoramic din sticlă amplifică semnificativ senzaţia de spaţiu şi atmosfera stil lounge din interiorul BMW iX şi are avantajul suplimentar de a maximiza spaţiul pentru cap pentru pasageri prin renunţarea la necesitatea unei tapiţerii a plafonului. În schimb, acoperişul din sticlă are umbrire electrocromatică, care poate fi activată prin apăsarea unui buton pentru a proteja interiorul de lumina directă a soarelui.

Acoperişul panoramic este compus dintr-un cadru de oţel, două panouri de sticlă şi trei straturi de film încastrate între ele. Construcţia din sticlă laminată oferă atât o protecţie optimă împotriva razelor ultraviolete, cât şi un standard excelent de confort acustic. Învelişul argintiu triplu al panoului superior de sticlă este conceput pentru a menţine un climat confortabil în habitaclu.

În loc să aibă o tapiţerie interioară, acoperişul este singurul de acest gen din industria auto care foloseşte tehnologia PDLC (Polymer Dispersed Liquid Crystal/cristal lichid dispersat în polimer) pentru umbrirea interiorului. Transparenţa acoperişului panoramic din sticlă este modificată prin aplicarea unei tensiuni pe stratul median al filmului. Cristalele lichide dispersate ca picături într-o matrice polimerică sunt aliniate atât de uniform de energia electrică, încât permit razelor de lumină să treacă în interior fără obstacole. Când sunt dezactivate, este nevoie de mai puţin de o secundă pentru ca acele cristalele să se distribuie într-un model dezordonat care creează efectul de umbră. Această funcţie de umbrire electrocromatică poate fi activată şi dezactivată cu ajutorul unui buton din faţa acoperişului panoramic din sticlă. Modul de umbrire este activat automat după ce BMW iX a fost parcat.

Experienţă sonoră de pionierat: sistemul de sonorizare Bowers & Wilkins Surround cu audio 4D
Sistemul audio montat standard în BMW iX cuprinde un sistem de sunet HiFi cu 12 difuzoare şi un amplificator de 205 watt. Un sistem de sonorizare Harman Kardon Surround personalizat, disponibil opţional, oferă o plăcere de audiţie superbă pentru toţi pasagerii, prin egalizatorul cu şapte canale, 655 watt de putere audio şi reglarea sunetului pe baza nivelului de performanţă dinamică a automobilului. În total, 18 difuzoare sunt responsabile pentru producerea efectului de sunet surround, cu patru difuzoare încorporate în tetierele din spate care completează cele cinci difuzoare medii şi cinci tweetere. Combinaţia dintre două difuzoare centrale de bas şi două subwoofere suplimentare, situate sub banchetă, nu a mai fost întâlnită până acum la un model BMW şi asigură performanţe acustice puternice. Tweeterele sistemului sunt amplasate în spatele grilelor perforate de calitate superioară, în timp ce difuzoarele medii sunt ascunse sub tapiţeria de stofa a panourilor uşilor.

Disponibilă ca opţiune pentru prima dată, cea mai recentă versiune a sistemului de sunet Bowers & Wilkins Surround duce experienţa audio într-o nouă dimensiune, transformând BMW iX într-o sală de concerte pe roţi. Sistemul audio complet activ are un egalizator cu şapte canale, un control al sunetului asistat de microfon bazat pe performanţe dinamice şi cinci moduri de sunet. Cu 30 de difuzoare în total şi o putere impresionantă a amplificatorului de 1.615 watt, acest sistem extrem de avansat produce un sunet excepţional de clar şi minunat nuanţat. Caracteristicile deosebite includ cele opt difuzoare integrate în tetierele din faţă şi din spate, două tweetere Diamond, un cvartet de difuzoare 3D, plus două difuzoare de bas centrale şi două subwoofere sub locurile din spate. În plus, sistemul de sunet Bowers & Wilkins Surround încorporează şi o funcţie audio 4D generată folosind "shakere" în scaunele din faţă. Vibraţiile lor precise, controlate magnetic, duc la o percepţie intensă a frecvenţelor de bas, chiar şi la volume mici. Unităţile medii din sistemul de sunet Bowers & Wilkins Surround sunt instalate sub garnitura panoului de uşă din material textil. Tweeterele au grile din oţel inoxidabil lustruit, cu o gravură elegantă a logo-ului mărcii şi un efect de iluminare discret.

Etichete: 

Categorie: 

 
Conținut Auto-TestDrive recomandat: