Știri

Mașinile electrice din actuala generație sunt cam de două ori mai "verzi" față de cele de acum cinci ani

Fotocredit: 

Auto-TestDrive
BMW i3 - review Auto-TestDrive
Automobilele electrice produse la ora actuală sunt de două ori mai "verzi" față de modelele similare lansate pe piață acum cinci ani. La această concluzie au ajuns specialiștii Imperial College din Londra, în urma unui studiu amănunțit efectuat în Mwrea Britanie și ce a luat în calcul modul în care se produce energia electrică necesară alimentării bateriilor.
 
Astfel, grație înmulțirii centralelor eoliene și solare capabile să furnizez cantități semnificative de energie electrică, un "plin" de baterie pentru o Tesla Model S se traduce prin emisii de CO2 de 74g/km pe timpul iernii, față de o cantitate de 124 g/km estimată pentru anul 2012. Calculele pentru rularea pe timp de vară vorbesc despre emisii de doar 41 g/km, grație contribuției evident mai mari a centralelor solare.
 
Spre comparație, modelele hibrid din portofoliul Toyota emit de la 56 g/km (Yaris Hybrid) până la 117 g/km (RAV4 Hybrid).
 
Toyota Prius Hybrid are trecută oficial la capitolul emisii de CO2 valoarea de 76 g/km, prag sub care se situează electricele Nissan LEAF, BMW i3 și chiar Mitshubishi Outlander PHEV (model plug-in hybrid). Acestea emit direct sau indirect cam pe jumătate din cantitatea de CO2 afișată în dreptul japonezei Prius Hybrid.
 
"Este unanim acceptat faptul că utilizarea mașinilor electrice scade radical nivelul poluării din orașe, însă există polemica legată de cât de "curate" sunt în realitate aceste automobile. În mare măsură acest lucru depinde de modul în care este produsă energia electrică ce le alimentează și analiza noastră a evidențiat faptul că mașinile electrice ce rulează în Marea Britanie sunt mult mai "verzi" față de cum erau în urmă cu ceva ani", a declarat Ian Stafell, lector specializat în energiile sustenabile în cadrul Imperial College. 
 
Cifrele de vânzări pentru mașinile electrificate au crescut cam de 30 de ori în Regatul Unit față de acum patru ani, fiind înmatriculate aici, la ora actuală, peste 100.000 de automobile de acest tip.
 
În România primele șapte luni din an au marcat livrarea a peste 1.230 de mașini "eco", valoare de aproape trei ori mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut. Lista completă a modelelor pe care le puteți cumpăra la noi o găsiți AICI.
 
Sursa: Auto Express
 

Categorie: 

 
Conținut Auto-TestDrive recomandat: