Știri

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus vor începe în data de 18 mai 2017

Fotocredit: 

Auto-TestDrive
BMW i3 - Programul Rabla Plus 2017
Programul Rabla 2017 va intra în "acțiune" în data de 18 mai, Ministerul Mediul anunțând valabilitatea în program a ambelor ramuri cunoscute deja - Rabla Clasic (dedicat automobilelor cu motor termic sau tandem hibrid) și Rabla Plus (dedicat automobilelor electrice și plug-in hybrid).
 
Astfel, spre deosebire de normele publicate în luna martie, programul Rabla Clasic propune aceeași primă de casare pentru o mașină mai veche de 8 ani - 6.500 de lei, însă bonusul acordat pentru cumpărarea unei mașini hibrid ce nu se încarcă la priză este de doar 1.700 de lei (față de 2.500 de lei anunțați în proiect). Suplimentar se va acorda o primă de alți 1.000 de lei dacă automobilul nou cumpărat are emisii de CO2 mai mici de 98 de g/km.
 
Există și o condiție pentru mașinile cumpărate prin programul Rabla 2017 - acestea nu trebuie să emită mai mult de 130 de grame de CO2 la fiecare kilometru rulat. Această limită va fi scăzută treptat în anii viitori, urmând a ajunge la 95 de g/km în 2019.
 
Poate cea mai interesantă ramură a programului de anul acesta este Rabla Plus - prin intermediul căreia clienții ce achiziționează un automobil 100% electric vor beneficia de o primă de 10.000 de euro, iar cei ce aleg o mașină plug-in hybrid (ale cărei baterii se încarcă la priză) vor primi 4.500 de euro. Dacă în schemă intră și o mașină veche casată, atunci valoarea primelor crește cu 6.500 de lei.
 
De notat ar fi faptul că ministerul de resort și-a clădit strategia din Programul Rabla doar pe valorile de CO2 emise de mașini, lăsând deoparte alte noxe emise de către mașini, printre care se numără și deja celebrul NOx. Astfel, veți beneficia de o primă de maximum 6.000 de euro dacă veți achizționa un Audi Q7 e-tron quattro care are sub capotă un motor TDI V6 de 3.0 litri, considerat "verde" din prisma faptului că emite doar 38 de grame de CO2 la fiecare kilometru parcurs.
 
Bugetele alocate anul acesta pentru cele două programe prevăd 180 de milioane de lei pentru Rabla Clasic și 45 de milioane de lei pentru Rabla Plus.
 

Categorie: 

 
Conținut Auto-TestDrive recomandat: