Știri

SKODA a dezvăluit noul Kodiaq. Iată toate detaliile legate de cel mai mare SUV din portofoliul cehilor

Fotocredit: 

SKODA
Noul SKODA Kodiaq

SKODA a dezvăluit în această seară mult așteptatul Kodiaq, model ce marchează începutul unei ofensive fără precendent al mărcii din Cehia pe piața SUV-urilor. Lung de 4.7 metri și oferind posibilitatea configurării în versiune cu șapte locuri, noul Kodiaq promite să ofere experiențe fără precedent celor care vor călători la bordul său.

Evenimentul de lansare desfășurat la Berlin ne-a arătat filosofia ce a stat la baza dezvoltării noii SKODA Kodiaq, SUV ce combină caracteristicile durității vieții din Alaska (loc ce a inspirat numele noului SUV) cu sensibilitatea cristalurilor de Boemia, transpuse fin în elementele caroseriei exterioare de echipa condusă de Jozef Kaban.
 
Designul exterior se distinge prin formele create de liniile generatoare de unghiuri ascuțite, sursa de inspirație fiind fără doar și poate conceptul Vision S. Farurile și stopurile cu sticlă clară ce adăpostesc complexe sisteme optice trezite la viață de luminile cu LED sunt elementele cele mai originale ale caroseriei, alături de grila radiatorului, cu ale sale nervuri verticale extrem de "curate" ca și desen. În rest, noul Kodiaq "respiră" prin toți porii conceptul "Simply Clever", masivitatea specifică unui SUV plasat deasupra segmentului C ca și dimensiuni fiind perfect pusă în evidență fără briz-brizuri suplimentare. Și pentru a vorbi mai la obiect - noul Kodiaq va putea fi comandat, la alagere, în 14 nuanațe pentru caroserie, 10 dintre ele fiind metalizate.
 
La interior regăsim designul consacrat de SKODA la noul Superb, partea centrală a planșei d ebord fiind însă cu totul nouă. Este găzduit în această zonă ecranul sistemului de infotainment, mărginit de gurile de ventilație masive, rectangulare și amplasate pe verticală.
 
Noul Kodiaq măsoară 4.697 de mm lungime, 1.882 de mm lățime și 1.676 de mm în înălțime (dacă luăm în calcul și barele de pe acoperiș), iar în privința ampatamentului SKODA anunță valoarea de 2.791 de mm. Versiunea motorizată cu propulsorul TSI de bază și configurată doar cu tracțiune față cântărește doar 1.452 de kg, sistemul 4x4 cântărind suplimentar aproape 90 de kg.
 
Construit pe platforma MQB, dezvoltată de Volkswagen Group, Kodiaq oferă așadar un spațiu mai mult decât generos pasagerilor săi, dar și în materie de volum al portbagajului - 720 de litri,valoare ce poate fi extinsă până la 2.065 de litri dacă se rabatează ambele banchete spate. Dacă se mai rabatează și scaunul pasagerului din față, veți putea căra la bordul lui Kodiaq obiecte lungi de 2.8 metri, cu hayonul închis. dacă tot a venit vorba de hayon, acesta poate fi acționat electric de la un buton sau prin miscarea piciorului sub bara spate, facilități trecute însă pe lista de opționale.
 
Capitolul motorizări este acoperit de cinci propulsoare, trei pe benzină și alte două diesel. Noul Kodiaq va putea fi configurat așadar cu un 1.4 TSI de 125 CP sau 150 CP (acesta din urmă cu sistemul ACT, de dezactivare a doi dintre cilindri), un 2.0 TSI de 180 CP sau TDI-urile de 2.0 litri ce furnizează 150 sau 190 de CP. În privința transmisiei, posibilitățile de consfigurare sunt amețitor de multe - TSI-ul de 125 de CP este oferit doar cu 4x2 și cutie manuală cu șase trepte, varianta de 150 de CP 4x2 se poate cupla la o cutie manuală sau la un DSG cu șase trepte, în timp ce versiunea 1.4 TSI 150 CP 4x4 nu poate fi aleasă decât cu DSG în șase trepte. Motorul 2.0 TSI și cel 2.0 TDI de 190 de CP sunt oferite doar împreună cu un DSG în șapte trepte, iar cel mai puțin puternic diesel (2.0 TDI 150 CP) va fi disponibil în varianta 4x4 cu o cutie DSG 7 trepte, în timp ce pentru versiunea 4x2 clienții pot alege între cutia manuală și DSG-ul în șapte trepte. Numai dacă nu vrei nu ai de unde alege, așadar.
 
Noul SUV SKODA vine în standard cu jante din aliaj pe 17 inch pe nivelurile de echipare Active și Ambition, în timp ce nivelul Style aduce jante pe 18 inch. Opțional se pot monta chiar și jante pe 19 inch, lista suplimentară de dotări conținând și sisteme precum Driving Mode Select sau Adaptive Dynamic Chassis Control (DCC). Ambele permit modificarea caracteristicilor dinamice ale mașinii în funcție de preferințele șoferului, dar și adaptarea suspensiei la condițiile de drum.
 
Noua SKODA Kodiaq va fi unul dintre cele mai ofertante SUV-uri actuale în materie de sisteme de sigurață și de asistență pentru șofer, lista de dotări standard sau opționale fiind mai lungă ca niciodată. Front Assist cu City Emergency Brake, Adaptive Cruise Control (ACC), Driver Alert sau Multi-Collision Brake sunt doar câteva dintre ele.
 
Sistemele de infotainment de la bordul noului Kodiaq acoperă absolut toate pretențiile publicului. Sunt oferite astfel versiunile Swing (ecran de 6.5 inch) și Bolero (ecran de 8.0 inch), acesta din urmă putând fi configurat cu sistemele de navigație Amundsen sau Columbus. Nu lipsesc de pe lista de opționale un modul LTE ce oferă acces la internet de mare viteză, prin intermediul unui hotspot WiFi.

Categorie: 

 
Conținut Auto-TestDrive recomandat: