Știri

Dieselgate - Grupul VW ar trebui să răscumpere o SKODA Yeti vândută unui client german

Fotocredit: 

SKODA
SKODA Yeti - scandalul Dieselgate
Un tribunal din Germania a dat o sentință prin care obligă Grupul Volkswagen să răscumpere o SKODA Yeti vândută în anul 2013 unui client, pe motiv că scandalul Dieselgate și operațiunile de rechemare în service desfășurate ulterior au scăzut simțitor din valoarea de revânzare a respectivului automobil.
 
Astfel, cetățeanul german din orașul Hildesheim ar trebui să primească din partea companiei Volkswagen nu mai puțin de 26.500 de euro, adică exact valoarea mașinii noi, cumpărate cu bună credință acum trei ani. Sub capota modelului în cauză stă, evident, un motor TDI de 2.0 litri din deja mult blamata serie EA 189.
 
Motivarea judecătorilor cuprinde cuvinte grele adresate Grupului Volkswagen, manipularea testelor de emisii poluante prin intermediul unui soft "minune" fiind comparată cu alte două episoade de fraudă desfășurate în Europa în ultimele decenii - scandalul cărnii de cal din 2013 și utilizarea antigelului pe post de îndulcitor pentru vin, în anii '80.
 
Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Volkswagen este convins de faptul că decizia judecătorească va putea fi cu siguranță întoarsă în favoarea grupului pe care-l reprezintă, dat fiind faptul că aceasta nu este definitivă.
 
În cazul în care instanțele superioare ar confirma sentința dată de judecătorii din Hildesheim, cazul ar putea reprezenta un precedent extrem de solid pentru viitoare astfel de procese, lucru ce ar pune Grupul Volkswagen în situația de a cheltui sume și mai mari pentru acoperirea urmărilor scandalului Dieselgate.
 
Recent, Volkswagen a anunțat încheierea unei înțelegeri cu autoritățile americane pentru stingerea conflictului generat de Dieselgate, "nota de plată" în acest caz ridicându-se la 4.3 miliarde de dolari. Suma în cauză duce totalul cheltuielilor Volkswagen la peste 25 de miliarde de dolari, mare parte dintre acestea fiind făcute în SUA.
 
La nivel global, nu mai puțin de 11 milioane de automobile aparținând mărcilor VW, SKODA, Audi, Porsche și SEAT au fost dotate cu softul de manipulare a testelor de emisii poluante.
 
 

Categorie: 

 
Conținut Auto-TestDrive recomandat: